Moto GP, Japan – Doviciozo pobedio po kiši uz 297km/h, za „dlaku“ ispred Markesa

15. октобар, 2017. #

Oni koji su noćas bili  budni da bi pratili televizijski prenos moto trke svetskog šampionata, na stazi Motegi u Japanu, zaista su imali šta da vide. Rano jutros, oko 01.30 po našem vremenu,test vožnje uoči trke, takozvani WARM UP, prekinute su jer je iz motocikla Andree Minjonija iscurilo ulje koje je uprljalo stazu na više stotina metara.

Zbog toga je predvidjena satnica izmenjena a na stazi su se pojavili svi redari, bezbednosno vozilo, „bmw“, sa čuvenim LORISOM KAPIROSIJEM, radnici sa metlama i kantama sa talkom, šmrkovima, aparatima za sušenje podloge, cisterne sa vodom, vozila za čišćenje asfalta i bukvalno svi koje je organizator angažovao za uredjivanje staze i dovodjenje u iole bezbedno stanje. Kao za inat počela je i kiša koja je padala sve do kraja kompletnog trkačkog programa.

Pošto se na pisti MOTEGI ništa sem spremanja nije dešavalo tv kamermani su imali priliku da prikažu i zumiraju mnoge navijače i sportske boksove. Vidjena je prava revija kišobrana, kapa, kapuljača, najlon mantila raznih boja, sportskih jakni i čizama i predstavljeno kako vreme „ubijaju“ mladi vozači klase MOTO 3, praveći razne „kerefeke“, u skladu sa svojim uzrastom.

Prve dve kategorije su održane uz smanjeni broj krugova a  donele su zanimjlive i konkurentne trke, skoro kao i uvek ,a onda je usledilo takmičenje u takozvanoj „kraljevskoj klasi“ koja je bila jednostavno neverovatna. Kiša koja je skoro neprestano vlažila i publiku i preko 4  kilometra dugačku stazu skoro da i nije usporila najhrabrije majstore motora. Od starta, kada je prvi krenuo ŽOAN ZARKO, pa sve do cilja, vidjene su istinske majstorije i rizični potezi asova u kategoriji MOTO GP.

Najviše uzbudjenja je izazvala borba za prva tri mesta. Dugo je vodio 26. godišnji DANILO PETRUČI, ispred 24. godišnjeg MARKESA i 31. godišnjeg DOVICIOZA a sam finiš je obeležen fantastičnim duelima mladog Španca MARKESA i sve boljeg Italijana ANDREE DOVICIOZA. Na momente se vozilo čak i 297 km/h, prosto da čovek ne poveruje a u cilj je sa 0.249 sekundi ispred MARKESA, sa „hondom“, uleteo DOVICIOZO, na „dukatiju“. Bila je to zaista nesvakidašnja i fascinirajuća trka. DOVICIOZO je zabeležio petu ovogodišnju pobedu i sada u generalnom plasmanu zaostaje 11 bodova za MARKESOM.Treći na podijumu bio je PETRUČI sa „dukati pramakom“.

Od poznatih i uspešnih vozača valja pomenuti VALENTINA ROSIJA, koji je pao, DANIJA PEDROSU koji je odustao , HORHE LORENCA, koji je bio šesti i MAVERIKA VINJALESA koji je u cilj ušao kao deveti..

Do kraja šampionata sveta preostale su još tri trke, za nedelju dana u Australiji, potom sledećeg vikenda u Maleziji i najzad u Valensiji, u Španiji,12. novembra.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije