Kubica posle Renoa testirao i Vilijams

13. октобар, 2017. #

Poljski automobilista Robert Kubica kompletirao je prvo od dva predviđena testiranja u bolidu Vilijamsa, u želji da britanski tim proceni da li može da se vrati u Formulu 1 ili ne.

Kubica se nije trkao u Formuli 1 od 2011. godine, kada je u udesu tokom relija doživeo tešku povredu ruke, zbog koje su mu pokreti limitirani.

Nekadašnji vozač Zaubera i Renoa u sredu je testirao bolid Vilijamsa iz 2014. godine na stazi „Silverston“. Kubica bi ponovo trebalo da se nađe za volanom Vilijamsa na stazi „Hungaroring“, ali tim nije objavio kog dana će se to desiti. Očekuje se da će testiranje biti obavljeno pred Veliku nagradu Sjedinjenih Država, koja se vozi naedne nedelje.

Kubica je poslednjih meseci više puta testirao bolid Renoa, a francuski tim mu je čak dao priliku tokom testiranja posle trke u Mađarskoj. Poljak je tada impresionirao sve, ali nije uspeo da ubedi Reno da mu da šansu naredne sezone, pošto je zadržao Nika Hilkenberga, a angažovao Karlosa Sainsa juniora.

Aktuelni šampion Formule 1 Niko Rozberg, koji je sada deo Kubičinog menadžmenta, prošlog vikenda je rekao da ne postoje sumnje da je poljski automobilista spreman za povratak u Formulu 1.

Kubica je jedan od vozača koji su u konkurenciji da zamene Felipea Masu u Vilijamsu, pošto u timu još nisu sigurni da li žele da ga zadrže, dok će Lens Strol sigurno ostati. Pored Poljaka, spekuliše se da britanski tim kao opcije razmatra Pola di Restu i Paskala Verlajna.

Testiranje Vilijamsa na stazi „Hungaroring“ isplanirano je tako da jednog dana Kubica dobije šansu, a drugog Di Resta, koji je rezervni vozač tima. Uloga škotskog vozača bi trebalo da bude takva da u Vilijamsu imaju sa kim da uporede Kubičine rezultate, pošto su Di Restine šanse za povratak u Formulu 1 izuzetno male.

Veliki broj medija prenosi da su glavni kandidati za mesto u Vilijamsu Kubica i Masa. Poljski automobilista ima veće šanse, ako oseća da je potpuno spreman da se vrati, a i ako u timu procene da može da ostvari dobre rezultate. U suprotnom, Brazilac je izglednija opcija.

Kubica je svoj najbolji rezultat u Formuli 1 ostvario trijumom na Velikoj nagradi Kanade 2008. godine, godinu dana pošto je na stazi „Žil Vilnev“ imao težak udes. Startovao je na 76 trka, 12 puta se našao na podijumu i osvojio je 273 boda. Trebalo je da započne drugu sezonu u Renou u trenutku kada je doživeo udes i od tada se koncentrisao na reli.

Izvor: Sportklub.rs

Eklston: Vilijams mora da izabere Kubicu

Nekadašnji prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da u ekipi Vilijamsa ne bi trebalo da oklevaju oko angažovanja Roberta Kubice za narednu godinu. Eklston kaže da je uveren da Poljak može da se vrati u Formulu 1 bolji nego što je bio ikada ranije.

Britanac je istakao da je poslednjih meseci pratio sva dešavanja u vezi sa Kubicom i da uopšte ne sumnja da je baš ono što je potrebno Vilijamsu da bi napravio korak napred.

Poljski automobilista je u sredu testirao bolid britanskog tima na stazi „Silverston“, a planirano je da se nađe za volanom Vilijamsa i sledeće nedelje na „Hungaroringu“. Kubici su konkurenti za mesto vozača u Vilijamsu Felipe Masa i Pol di Resta, a sve zavisi od toga da li je spreman da istrpi napore koje traže moderni bolidi.

„Da Robert nije doživeo nesreću, do sada bi svakako bio šampion. Smatram da može da se vrati bolji nego što je bio raniji. Mentalno će, mislim, biti agresivniji nego tada, tako da mu predviđam dobre stvari. Što se tiče njegovog fizičkog stanja, pre mnogo godina, kada sam ja imao svoj tim, u njemu je bio momak koji se zvao Arči Skot-Braun. Bio je neverovatno brz, a bio je u mnogo goroj poziciji od Roberta, a bio je neverovatno uspešan. Verujem da mu povreda neće smetati“, istakao je Eklston.

Kubica je privukao veliku pažnju otkako je njegov povratak u Formulu 1 postao mogućnost, pošto je tokom leta testirao i ovogodišnji bolid Renoa. Poljak od 2011. do ove godine nijednom nije seo u bolid Formule 1 pošto je doživeo tešku povredu ruke u udesu tokom jednog relija.

Uprkos testiranjima koje je obavio sa svojim bivšim timom, Reno je odlučio da zadrži Nika Hilkenberga i angažuje Karlosa Sainsa juniora za narednu sezonu. Zbog toga mu je Vilijams trenutno jedina opcija za povratak, a Eklston je uveren da bi Vilijams mnogo dobio kada bi ga angažovao.

„Ako uradi ono što ja mislim i bude bolji nego ranije, dobiće podršku ljudi. Biće dobar za Formulu 1. Da sam ja Frenk Vilijams, pokušao bih da ga ubedim da dođe u Vilijams. Možda će ostati bez Felipea Mase na kraju sezone, mislim da mu je više dosta, a ako dođe Robert mogao bi da prodrma mnoge ljude tamo. Tim nema rezultate kakve bi trebalo da ima, a da li je to zbog vozača ili samog tima, ne znam, niko ne znam. Zato bi bilo lepo imati momka koji je brz da biste to otkrili“, rekao je Eklston.

Šampion Formule 1 Niko Rozberg pre nekoliko nedelja se priključio menadžmentu poljskog automobiliste, što Eklston vidi kao dobru stvar za sve one koji veruju u Kubicu.

„Niko, kao ja, mnogo veruje u Roberta. Potrebni smo mu svi mi u životu, malo sreće i nada da će se Vilijams probuditi“, naglasio je nekadašnji prvi čovek Formule 1.

Šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Sjedinjenih Država 22. oktobra.

Izvor: Sportklub.rs + Auto.blog.rs

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije