Fićijada svih fićijada u Španiji – 787 „fića“ na jednom mestu

3. октобар, 2017. #

Proslava 60. godina proizvodnje Seata 600 u Španiji i obaranje Ginisovog rekorda u broju SEAT-ovih automobila na jednom mestu održana je na stazi “Catalunya”

 

 

Catalunya sept. 2017: Svetski rekord 787 Fića na jednom mestu

U skladu sa jubilejom organizator je insistirao, da u obaranju rekorda učestvuju isključivo modeli 600 i derivati istih. Skupu su prisustvovali i učesnici iz brojnih zemalja Evrope. Iz Srbije su došle dve posade iz Novog Sada, sa vozačima Aleksandrom Decom i Deanom Dekkijem, koji su ceo put od preko 4000km prešli isključivo vožnjom svojih Fića.

Španska nacinalana klasa
U Španiji je od maja 1957. do avgusta 1973. proizvedeno oko 820.000 Fića i njihovih derivata. Najpoznatiji od njih svakako su Seat 800, fabrički produžena verija Fiće sa četvoro vrata i dostavno vozilo Seat Formichetta.

Kao i u Jugoslaviji, Fića je bio jedan od pokretača španskog posleratnog ekonomskog i industrijskog buma, pa je i na Iberijskom poluostrvu dostigao mitski status nacionalnog vozila.

Logistička noćna mora u najavi
Posle objavljivanja zvaničnog poziva za događaj, veoma brzo postalo je jasno, da je interesovanje za proslavu mnogo veće od željenog broja 600 Fića. Na skupu se pojavilo preko 900 automobila sa značkom “SEAT 600”. Tome je definitivno kumovala činjenica, da je SEAT obezbedio besplatni povratni kamionski transport iz svih delova Španije do staze “Catalunya”. Dva dana pre samog događaja u Barselonu su počeli da pristižu šleperi puni Fica iz cele zemlje. Njih su zvaničnici blagovremeno pedantno raspoređivali na unapred označena parking mesta u padoku “Catalunye”.

Na dan održavanja skupa već u ranim jutarnjim časovima, počele su se slivati reke Fića na stazu. Zbog velikog interesovanja fićista, organizator morao da iskoristi i dodatni prostor za parkiranje učesnika, jer se označenih 800 mesta brzo popunilo. Pored izloženih skoro 1000 Fića, SEAT je učesnike i posetioce animirao pratećim sadržajima: nastupima umetnika i muzičara, kao i prezentacijom njihovih najnovijih automobila, kojima su dodali i istorijske modele iz fabričkog muzeja.

Katalonac udaljen sa staze zbog promovisanja referenduma

Nije izostala ni bogata gastronomska ponuda, tipična za ovaj region. Za decu je bila pripremljena vožnja Fića na pedale, i to na ogromnoj slot car stazi. Naravno, gde se skupi toliki broj oldtajmerskih zanesenjaka, ne može se ni bez štandova za prodaju rezervnih delova.

Skup je počeo optimistično, u sunčanom vremenu, da bi se kasnije navukli oblaci, koji su su doneli pravi potop, koji je trajao satima.

Zvanično sertifikovan rekord

Nakon “zagrevanja” na pratećim manifestacijama, u 5 popodne je došlo vreme, da se izadje na stazu Formule 1 i obori rekord. Bilo je potrebno punih sat vremena, da se svi učesnici poređaju na stazi. Upkos kiši, učesnici su na startu pali u skoro euforicno raspoloženje. Ne vozi se svaki dan na stazi Formule 1, okružen stotinama automobilskih istomišljenika. Kiša je svakako otežala brojanje učesnika, pa je ekipa Ginisove knjige rekorda diskvalifikovala prvi pokušaj obaranja rekorda, koji se na semaforu završio sa brojem 812. U ponovljenom pokušaju brojka se zaustavila na 787. To sada stoji kao zvaničan broj najviše okupljenih Fića na jednom mestu.

Razlog smanjenog skora u drugom brojanju je verovatno u činjenici, da je organizator zahtevao minimalan razmak među vozilima od 5 metara, koji mnogi nisu ispoštovali, a neki su i odustali. Verifikacija rekorda od strane Ginisove komisije ekspresno je stigla već u 9 sati uveče uz svečanu dodelu plakete organizatoru.

Fića botovi dovedeni iz cele Španije
Ekipa iz Srbije

U prigodnom govoru generalnog direktora SEATa g. Mikela Palomere, ujedno i učesnika skupa, rečeno je: “Za narod Španije, SEAT 600 je auto, koji je povezao gradove i familije blize jednim drugima, i mnogima po prvi put omogućio mobilnost, da u svojoj režiji putuju po svetu. Tu sam, sa svojim Fićom, medju prijateljima i ostalim entuzijastima, da odamo počast autu koji je postavio celu Španiju na četiri točka.“

Skupovi fićista se u Barseloni održavaju svake godine “nekako s septembra”, ali ovaj teško da će biti nadmašen.

Za “Vrele Gume” iz Barselone: Dean Dekki i Aleksandar Dec
Fotografije: Vrele gume arhiva

Galerija slika

Članci iz iste kategorije