50. Srbija reli – Na startu u centru Užica 33. posade

22. септембар, 2017. #

Večeras je na svečan način otvoren jubilarni 50. SRBIJA RELI, automobilsko takmičenje koje je doživelo zaista zavidno dugu tradiciju. Pred, kao i uvek, velikim brojem ljubitelja te izuzetno popularne discipline u svetu, a isto tako voljene i na području Užica, Tare i Zlatibora, 33 reli posade ( javio Petar Janković ) predstaviće svoje umeće u brzoj vožnji u dva predstojeća dana, na 11 brzinskih ispita.

Iz Užica nam se javio naš  višestruki šampion, poznati MILOVAN MIKICA VESNIĆ i saopštio da je večeras u centru Užica zaista sve bilo svečano. Reli je otvorio predsednik Auto moto saveza Srbije, MIRKO BUTULIJA, predsednik organizacije koja godinama priredjuje taj najpoznatiji reli u našoj zemlji kao i Sportskog auto i karting saveza Srbije, uz podršku AMS Osiguranja i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Prisutnima se putem VIDEO BIM-a obratio i PREDSEDNIK FIA, ŽAN TOD.

Pored velikog broja gostiju startu 50. SRBIJA RELIJA su prisustvovali i poznati asovi auto sporta  iz Užica, MILUN VESNIĆ, MIKICA VESNIĆ, VIĆENTIJE SAVIĆ, VLADAN DUBLJANIN i ŽARKO TERZIĆ, kao i mladi šampion iz Beograda NIKOLA MILJKOVIĆ.

Ljubitelji sporta, gradjani, funkcioneri i svi članovi velike ekipe organizatora, uključujući i predstavnike svih dežurnih službi bez kojih se ovaj reli ne može održati, poželeli su sreću vozačima i njihovim kopilotima – suvozačima uz verovanje da će bezbednost svih biti maksimalna.

Mnogi su se večeras podsetili i početaka ovog tradicionalnog takmičenja koje je nekada davno , avgusta 1967. godine ponelo ime YU RELI. Te godine su na tom prvom YU RELIJU bile 52 posade a posle čak 2088 km. pobedio je čuveni as MILIVOJE BOŽIĆ, u „zastavi 850 S“. Brzinom munje YU RELI je privukao veliki broj sportskih vozača pa je već na trećem takmičenju 1969. godine na startu bila čak 101 posada, a itinerer je bio dug 2244 km. Te godine je sa „renoom 8 gordini“ pobedio legendarni JOVICA PALIKOVIĆ.

Čak PET PUTA je u svojoj istoriji YU RELI okupljao preko 100 posada, najviše na svom 12. rodjendanu, 1978. godine, kada je ispred beogradskog sajma na stazu od 1441 km. krenulo čak 115 posada. Tada je sa fantastičnom“ škodom 130 RS“ slavio Čehoslovački vozač SVATOPLUK KVAJZER.

Taj 12. YU RELI je bodovan za šampionat Evrope, Balkana i Jugoslavije.

U klasi do 785 kubika pobedio je MARJAN ZORC i spred MIHE SIMONČIĆA i ALEKSANDRA JOVANOVIĆA. Četvrti je bio IVICA MATOŠEVIČ a peta posada VLADIMIR DJENIĆ – DJORDJE DJENIĆ ( pisac ovog teksta i urednik sajta „Moj svet brzine“ ).

U klasi do 1150 kubika pobedio je ANDREJ VIDIC, ispred ERIKA MAREGE i MILUNA VESNIĆA a u klasi do 1150 kubika gr.2 najbolji je bio DRAGO ZONTA, ispred DRAGANA VUČKOVIČA i SLAVKA PERAČKOVIĆA.

U klasi do 2000 kubika pobedio je BORKO SKURIĆ ispred SREĆKA ČERNIGOJA i MATIJAŽA BRIŠNIKA.

U gneralnom poretku YU šamionata prvi je bio DRAGO ZONTA, drugi DRAGAN VUČKOVIĆ a treći BORKO SKURIĆ.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije