WRC 2017 – Adac rallye Deutschland – Vodi Tanak a Nujvil prestigao Ožiea

18. август, 2017. #

Kao što se moglo i očekivati aktuelni RELI NEMAČKE doneo je u svom prvom danu mnoštvo obrta, vozačkih kikseva i veliku borbu za podijum. Kiša je doprinela baš velikim problemima za vozače a izbor guma  na vlažnom i blatnjavom asfaltu je opet bio presudan za mnoge. Do kraja relija je ostalo još 13 teških brzinaca a sutrašnji specijali će sasvim sigurno biti veoma zanimljivi.

Posle 8 ispita na čelu je odlični Estonac, 29. godišnji OT TANAK koji je pobedio tri puta u ovom prvom danu. Njegova „ford fiesta WRC“ za sada funkcioniše dobro a TANAK je pun samopouzdanja koje je stekao još na Sardiniji, ove sezone, kada je zabeležio i svoju prvu WRC pobedu. TANAKU je najveći takmac njegov vršnjak, Norvežanin ANDREAS MIKELSEN, koji se sjajno snalazi sa volanom „sitroenA C3WRC“ i zaostaje samo 5.7 sekundi.

Posebno rivalstvo se vodi izmedju dvojice prvoplasirnih u generalnom plasmanu, izmedju TIJERI NUJVILA sa „hjunadiem“ i SEBASTIENA OŽIE sa „fordom“, koji kao što znate imaju isti broj bodova 160, pa na cilju svakog ispita odmah pitaju jedan za drugog. OŽIE je sve do poslednjeg današnjeg ispita imao značajnu prednost a onda se izokretao na superspecijalu i izgubio 20 sekundi, tako da NUJVIL ima prednost od 2.4 sekund. Za taj potez veliki as i svetski prvak, SEBASTIEN OŽIE, je kratko rekao: „SRAMOTA“. Pa, tako misli perfektni as SEBASTIEN OŽIE, ali to je daleko od sramote. Svi voze do maksimuma i sa rizicima pa je posle greške KRIS MIKA i DANI SORDA izleteo i mladi ESAPEKA LAPI i oštetio „tojotu“. Sigurno će nastaviti sutra kao i SORDO. Malerozni KRIS MIK je baš „podigao nogu sa gasa“, vozi mnogo opreznije i zauzima pozicije oko osmog mesta.

U kategoriji WRC 2 vodi odlični Čeh, JAN KOPECKI, sa „škodom fabijom R5“, koji se probio na 10. mesto u generalnom poretku. U klasi WRC 2, iza KOPECKOG su TIDEMAND i KAMILI.

Sutra je pred svima težak dan sa 9 brzinskih ispita od kojih je ispit broj 10 dugačak čak 41.97 km. a voziće se dva puta. Ko preživi pričaće…

Plasman posle 8 ispita od ukupno 21.:

1. Tanak – „ford“
2. Mikelsen – „sitroen“…….+ 5.7 sek.
3. Nujvil – „hjundai“ ……… + 28.2
4. Ožie – „ford“ …………….. + 30.6
5. Evans – „ford“………… + 52.1
6. Haninen – „tojota“ …….. + 1.14.7 min.
7. Brin – „sitroen“ ………….. + 1.24.5
8. Latvala – „tojota“……….+ 1.54.7
9. Padon – „hjundai“……….+ 2.29.5
10. Kopecki – „škoda“………. + 3.36.2

Galerija slika

Članci iz iste kategorije