Putovanja – Piran, dragulj Slovenije

5. август, 2017. #

Da li ste bili u Piranu, starom gradiću na obali slovenačkog primorja ? Ako niste i ako vam se ukaže prilika bilo bi dobro da ga posetite jer to sredjevekovno mesto nudi baš mnogo lepog.

Mi smo u Piranu proveli pet divnih dana i puni smo utisaka. Reč je o zdanju iz davnih vremena. Bili su tamo Iliri, Rimljani, Slaveni a čini se, kažu meštani, da su posebno obeležje ostavili u Piranu Venecijanci. Grad je karakterističan po uskim krivudavim i kratkim ulicama, sa kamenim zgradama i prozorima sa raznobojnim šalonima, sa neobično velikim trgom, crkvama, muzejima, galerijama i naravno danas prepun kafića, restorana, poslastičarnica i radnjica sa suvenirima.

Piran je smešten na samom rtu Piranskog poluostrva i nadomak granice sa Hrvatskom. Sa kamenite obale lako se nazire suprotna strana zaliva i Savudrija. Nekada je sve to bila Jugoslavija a danas je zaliv podeljen i već godinama je tema prepirke izmedju Slovenije i Hrvatske, kojoj izgleda nije dosta ogromnog prostranstva Jadrana pa ne daju ni „metar“ mora svojim komšijama.

Piran je očito veliku pažnju posvetio kulturnim sadržajima i to je zaista sjajno. Impozantni trgi Tartini, koji je ime dobio po svom nekadašnjem žitelju, poznatom kompozitoru i  violinisti Djuzepe Tartiniju, danas pokraj spomenika tom umetniku ima veliku montažnu binu i puno stolica za goste a program tog otvorenog pozorišta je raznolik. Na Tartini trgu se održavaju koncerti, baletske predstave, folklor iz mnogih zemalja,plesovi, resitali….to je verovatno najatraktivnija letnja scena Slovenije.

Neki kažu da je Piran mesto za starije a mladima je prepušten obližnji Portorož gde ima drugačijeg i dužeg noćnog provoda a samim tim i veće gužve i buke.

Piran ima tvrdjavu, ima crkve i muzeje, galerije, spomenike. Taj primorski gradić nema klasične plaže. Obala je stenovita a priličan broj stepenica sa rukohvatima omogućava ljubiteljima baš slane i ove godine baš tople  morske vode da uživaju. Piranske plaže su betonirane za kupače i ima dovoljno prostora za suncobrane, ležaljke i peškire.

Duž zaliva su mnogi restorani, uglavnom sa ribljim specijalitetima ali ima i onih gde se može naručiti pica pa čak i jedan sa roštiljom iz Sarajeva.

U Piranu smo za kratko vreme upoznali nekoliko zanimljivih i gostoljubivih ljudi. Par puta smo boravili u odličnom restoranu RIBIČ BAJA, koji vode Nišićanin Drago Marojevič BAJA i njegova supruga. Probali smo lignje, školjke, brancina i sjajni crni rižoto i iznenadili se vrlo prihvatljivim cenama. Konobar Marko, inače sin gazda Baje, doprineo je kompletnom uživanju. U taj restoran sa odličnom kuhinjom dolazi i japanski novinar JOJI, sa suprugom TOMOMI. Pisao je vrlo lepo o Piranu a saradjuje i izveštava za ugledni Njujork tajms..
Kafići Pirana su odlični i što je veoma pohvalno imaju cene kao i u Beogradu. Preporučujemo kafić „DA NOI“, na samoj obali.
U toku tih dana smo upoznali i mladog vozača električnog mini vozila kojim se zainteresovani turisti besplatno prevoze sa jednog na drugi kraj Pirana. Reč je o Samilu Čauševiću, vrednom i sposobnom čoveku uvek spremnom da bude pri ruci gostima koji stižu sa svih strana sveta i momku koji ima puno prijatelja u Beogradu.

Na kraju ovog kratkog zapisa o Piranu mora se konstatovati i ono što nam nije odgovaralo a to je PARKING. U Piranu i Portorožu nema bukvalno ni jednog jedinog parkirnog mesta koje se ne naplaćuje a u garaži na vrhu Pirana cena za jedan sat parkinga je 1,7 evra !!! To je preterano i sasvim sigurno nije dobro za turiste, ali to je praksa koju čuli smo primenjuju i poznati Dubrovnik a i mnogi na Jadranu. U samom Piranu je zabranjen ulazak vozila, sem za meštane ili mini autobuse koji BESPLATNO prevoze goste od trga Tartini pa do kilometar udaljene rampe i izlaza iz Pirana. Bilo bi u stvari idealno ako bi gradskim oci proterali vozila sa benzinskim i dizel pogonom i više mesta ustupili biciklu i električnom prevozu. Ono što je mana Piranu su i papreno visoke cene na pijaci gde recimo kilogram nektarina košta 3 evra a kilogram lubenice 1 evro.

Kompletan utisak o Piranu je više nego povoljan i  taj lepi gradić ima pregršt sadržaja koji se očito dopadaju velikom broju turista. Ponovimo, ono čime se Piran može zaista ponositi je trg Tartini i veoma dobro osmišljen sadržaj.

Članci iz iste kategorije