Moto GP,VN Austrije: Red Bul ring opet u crveno-belom – Dovi maestralan!

13. август, 2017. #

 

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo trijumfovao je na neverovatnoj Velikoj nagradi Austrije, 11. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Doviciozo je do pobede došao pošto se odlično odbranio od napada Marka Markesa na Repsol Hondi u samom finišu trke na „Red Bul ringu“. Mladi Španac je pretekao vozača Dukatija u poslednjoj krivini ’isekavši’ ga, ali je Doviciozo samo projurio pored njega i apsolutno zasluženo upisao treću pobedu ove sezone.

Italijan je za 176 hiljaditinki pobedio Markesa, a skoro dve i po sekunde dalje od njih bio je drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, koji je zauzeo treće mesto.

Velika nagrada Austrije pružila je mnogo uzbuđenja, ali i nastavak dominacije Dukatija u Špilbergu od povratka te trke u kalendar. Prošle godine najbolji na „Red Bul ringu“ bio je Andrea Janone, a sada je nadmoć italijanskog tima u odnosu na ostale potvrdio Doviciozo.

Italijanski motociklista je to učinio posle neverovatne borbe sa Markesom, smenjivanja na čelu i svoje vožnje bez greške. Doviciozo je u prvom delu trke, kada je na čelu bio njegov timski kolega Horhe Lorenco, strpljivo čekao svoju šansu, a potom je ušao u duel sa aktuelnim šampionom. Njih dvojica su se desetak puta smenjivali u vođstvu da bi se pet krugova pre kraja Doviciozo ustalio na čelu, a Markes je do samog finiša pokušavao da mu uzvrati udarac.

Međutim, branilac titule je napravio dve velike greške u borbi sa Doviciozom, prvo kada mu je predao vodeću poziciju deset krugova pre kraja, a potom i pred sam finiš, kada je na nekoliko trenutaka izgubio korak sa njim. Iza njih dvojice takođe je viđena velika borba, a Pedrosa je sjajnom vožnjom u drugom delu trke zaslužio mesto na podijumu, koje je tokom većeg dela držao Lorenco.

Ostali vozači nisu mogli ozbiljnije da priprete na čelu, pošto nisu imali dovoljno dobar ritam, a isto tako su i napravili nekoliko grešaka. Tako je peto mesto zauzeo vozač Jamahe Teh 3 Žoan Zarko, ispred obojice vozača fabričkog tima Jamahe Maverika Vinjalesa i Valentina Rosija. Alvaro Bautista, koji brani boje Aspara, bio je osmi, ispred Lorisa Baza iz Avintije i test vozača KTM-a Mike Kalija.

Posle Doviciozove treće pobede, njegov zaostatak u generalnom plasmanu u odnosu na Markesa je 16 bodova. Vinjales na trećem mestu ima 24 boda manje od svog sunarodnika, a Rosi 33.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi „Silverston“ 27. avgusta.

Tok trke:

Od starta je poveo Markes, ispred Lorenca i Dovicioza, Vinjalesa, Rosija i Zarka, da bi se Lorenco probio na čelo. ’Doktor’ je vrlo brzo pretekao svog timskog kolegu, a Pedrosa se našao ispred Zarka, dok je Lorenco pobegao Markesu za sekundu. Rosi i Vinjales su vodili veliku borbu za četvrto mesto, pa im se Pedrosa primakao, ali je mlađi vozač Jamahe nedugo zatim napravio grešku i pao na sedmo mesto.

Zarko je to iskoristio da bi pretekao Pedrosu, a njegov timski kolega Jonas Folger povukao se iz trke u četvrtom krugu. Prethodno je viđeno odustajanje Pola Espargara. Lorenco je počeo da gubi svoju prednost izuzetno brzo, a vozači iza njega vozili su odlične krugove, a nedugo zatim trka je bila gotova i za Danila Petručija.

Doviciozo je u osmom krugu dočekao svoju šansu i pretekao Markesa, koji mu je uzvratio dva kruga kasnije, a jedna i po sekunda je delila sedmoricu vozača. Italijan je u jednom cugu pretekao i Markesa i Lorenca i preuzeo prvo mesto, ali mu je vozač Repsol Honde uzvratio. Zarko je nedugo zatim pretekao Rosija, a taj napad je Pedrosa iskoristio da pretekne obojicu. ’Doktor’ je potom izgubio i poziciju od svog timskog kolege i pao na sedmo mesto.

Markes je napravio veliku grešku u trećoj krivini 11 krugova pre kraja i Doviciozo je stigao do vođstva, a potom pojačao tempo. U međuvremenu, Pedrosa se probio ispred Lorenca i brzo se odvojio od njega, da bi devet krugova pre kraja Markes ponovo preuzeo čelnu poziciju. Međutim, tu nije bilo kraj borbi za pobedu, pošto su se Doviciozo i mladi Španac smenjivali na čelu iz krivine u krivinu sedam krugova pre kraja, a do tada im se pridružio i Pedrosa.

Italijan se ustalio u vođstvu šest krugova pre kraja, ali mu je Markes bio blizu, da bi Španac napravio novu grešku i izgubio korak u nekoliko krivina, ali se brzo vratio. U samom finišu, branilac titule je konstantno pritiskao Dovicioza, u poslednjoj krivini poslednjeg kruga ga je čak i pretekao, ali je otišao široko, što je Italijan iskoristio i samo projurio pored njega i trijumfovao.

Izvor: Sportklub.rs + Auto.blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije