Ambiciozni plan Slovenije – Šestina vozila na hibridni i električni pogon do 2030.

16. август, 2017. #

 

U Sloveniji je do sada registrovano 1.200 vozila na hibridni i električni pogon, a prema ambicioznom nacionalnom energetskom planu takvi automobili činili bi šestinu ukupnog broja već 2030. godine, u što neki sumnjaju.

Sadašnja infrastruktura od 470 stanica za punjenje zadovoljava i dobro je raspoređena po putevima, ali ako žele da imaju više od 200.000 automobila s električnim pogonom već za deset godina, Slovenci bi trebalo da imaju 20.000 stanica, procenjuju slovenački stručnjaci.

Poslednjih meseci trgovci u Sloveniji primećuju mali pad zanimanja za kupovinu automobila s dizelskim motorima koji zajedno s benzinskima, prirodno, čine ogromnu većinu, ali je prodaja vozila ove godine u značajnom porastu.

Neki stručnjaci i distributeri se pitaju da li je postavljeni cilj po kome bi električni automobili 2050. godine u Sloveniji činili dve trećine voznog parka realan.

Ako Nemačka, kako je najavila, uspe da sprovede cilj da do od 2030. godine zabrani registraciju vozila s unutrašnjim sagorevanjem, onda bi se dobar deo tih polovnih vozila iz Nemačke mogao naći u državama iz nemačkog okruženja s nižim energetskim i ekološkim standardima, pa tako i u Sloveniji jer će im cene padati.

Poznavaoci tržišta podsećaju i na slovenačku izreku da „pas i automobil moraju biti iz Nemačke“.

Drugi smatraju da tehnološki razvoj i prodaja električnih vozila u svetu neće ići tako brzo da bi s puteva za dvadesetak godina nestala vozila s unutrašnjim sagorevanjem i da to nije realno očekivati ni u Evropi iako trendovi već utiču na tržište i cenu ‘benzinaca’ i ‘dizelaša’.

Izvor: Seebiz.eu + Auto.blog.rs

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije