WRC 2017 – Rally Poland – Treća sreća za Tijeri Nujvila i „hjundai“

2. јул, 2017. #

Da li se sećate kako je ovogodišnja sezona počela za uzdanicu „hjundaia“, odličnog Belgijanca TIJERI NUJVILA – katastrofalno i skoro u amaterskom stilu, ali, onda je ogrejalo sunce za tog momka koji ne skida naočare i koji je očito vrlo uporan u nastojanju da pobedjuje u RELI ŠAMPIONATU SVETA. Eto, već tri puta je ove godine bio najbolji medju najboljima, ovoga puta na blatnjavim zemljanim putevima u Poljskoj, po kiši, na šumskim putevima i na seoskim mostićima. Sada se u generalnom poretku šampionata približio OŽIEU na samo 11 bodova razlike.

Žestoku borbu je vodio sa takodje odličnim OT TANAKOM , Estoncem koji je zaista sjajno upravljao svojim „fordom“ i koji je uoči finalnog dana bio lider relija. Medjutim kao što je i sam rekao, OT TANAK je morao da reskira a u toj odluci je na 21. ispitu ( od ukupno 23 ) sleteo sa blatnjavog puta, oštetio zadnji kraj i zaustavio se na drvetu sa deformisanim prednjim delom.

Verovatno znate da na ovom reliju nije bilo najsrčanijeg, Irca KRIS MIKA, kojeg je menjao ANDREAS MIKELSEN, u „sitroenu“. Njegovi kritičari su često oštri u komentarisanju havarija KRIS MIKA, ali, šta reći sada za OT TANAKA koji je u samom finišu demolirao svog „forda“ a da podsetimo posle ispita broj 16 je imao čak 14.4 sekunde prednosti nad NUJVILOM. Odgovor na sve je da svi majstori relija u svetskom rangu uvek  voze punim gasom a ne retko ulaze u rizične varijante koje ako se završe povoljno donose i sjajna vremena.

Gubitnik na POLJSKOM RELIJU je i vozač „tojote“, Finac JARI MATI LATVALA, koji je u početnom delu ove predstave bio lider, ali, kvar ga je udaljio od dobrog plasmana.

U generalnom poretku i dalje vodi svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE, medjutim svi uvidjaju da on uopšte nije superioran kao minule sezone pa se čak mnogi usudjuju da konstatuju kako će sjajni SEB izgubiti titulu. Na Poljskom reliju je OŽIE stigao na treće mesto podijuma, ali sa zaostatkom u odnosu na NUJVILA – čak 2 minuta i 20 sekundi !!

No ne žurimo sa prognozama, ovo je bio tek osmi ovogodišnji reli. Naredni je na samom kraju ovog meseca jula a vozi se u Finskoj, kada će opet kacigu i rukavice navući KRIS MIK.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije