WRC 2017 – Neste rally Finland – Ožie i Elena bili u bolnici, Lapi opet održao časove zvezdama

28. јул, 2017. #

Taj FINSKI RELI je uvek donosio baš velika uzbudjenja a ovaj koji je u toku jedan je od najneverovatnijih. Najpre da sve ljubitelje relija obavestimo da su SEBASTIEN OŽIE i njegov suvozač ŽILIJEN INGRESIA dobro i da su se posle pregleda u bolnici vratili u svoj trkački tim. Tamo su prebačeni posle prilično nezgodnog izletanja na četvrtom ispitu, kada je „ford fiesta“ svetskog prvaka u punoj brzini, posle jednog doskoka, desnom stranom, dakle onom gde je suvozač, udarila u drvo ( na slici ). ŽILIJEN je dosta ugruvan ali obojica razmišljaju da nastave reli po pravilu RELI 2. Njima je naime veoma bitno da učestvuju na završnom POWERSTAGE ISPITU i da osvoje neki bod a u subotu će možda samo formalno startovati. Ipak sve će se znati u subotu ujtru i to najviše zavisi od INGRESIE i njegove povrede. OŽIE će po svemu sudeći zadržati lidersko mesto jer  njegov najveći konkurent TIJERI NUJVIL čini se nema izgleda za osvajanje podijuma  a ni nekih ozbiljnijih bodova.

Ono što se danas dešavalo na FINSKOM RELIJU, po klizavom šumskom makadamu i na mnogim skakaonicama, nije mogao da predvidi ni najbolji poznavalac reli sporta, pa čak ni majstor nad majstorima, šef TOJOTE, TOMI MAKINEN.

Najmladji medju zvezdama, 26. godišnji Finaca ESAPEKA LAPI, 2014. ERC prvak i šampion WRC 2 iz 2016. godine pobedio je…… pročitajte dobro… NA OSAM BRZINSKIH ISPITA i posle 12 ispita vodi u generalnom ispred LATVALE SA 4.6 SEKUNDE !!!!!

Tačno je da se u tom NAJPOPULARNIJEM ŠAMPIONATU SVETA ZA AUTOMOBILISTE dešavaju prava čuda, ali ovo što je prikazao ESAPEKA LAPI, klinac u ekipi TOJOTA GAZO, sa „tojotom jaris WRC“ prevazilazi sve bajkovite priče. Čak ni TOMI MAKINEN ne može da dodje sebi od oduševljenja i velikog ponosa.Samo da  vas podsetimo da je LAPI debitant u WRC 1 seriji. Na pretprošlom reliju na SARDINIJI ostvario je prve pobede na brzinskim ispitima u elitnoj klasi i pobedio je na Sardiniji čak ŠEST puta a sada je taj niz uvećao sa još OSAM trijumfa na brzincima. Cela FINSKA je u pravom transu. U toj zemlji je RELI sport broj JEDAN a vrlo dobro znate da su prave reli gromade potekle iz zemlje hiljadu jezera.

Da FINSKA PRIČA bude još lepša doprineli su i LATVALA, SUNINEN i HANINEN koji su u samom vrhu generalnog plasmana NESTE RELI FINLAND. U subotu se voze OSAM BRZINSKIH ispita, u nedelju ČETIRI, skoro je sasvim izvesno da će neko od FINACA osvojiti prvo mesto a verovatno će samo FINCI biti na podijumu.

Onaj o kome se danas najviše priča zove se ESAPEKA LAPI. Recimo još jednom, ima samo 26 godina, debitant je u seriji WRC 1 a u FINSKOJ je čak SEDAM puta bio brži od najboljih vozača današnjice.

Plasman posle 12 od 25 ispita:

1.LAPI- „tojota jaris“
2. LATVALA – „tojota jaris“ …+ 4.6 sek.
3. SUNINEN – „ford fiesta“ … + 19.0
4. BRIN – „sitroen C3″….+ 33.0
5. HANINEN – „tojora jaris“ ..+ 36.3
6. OSTBERG – “ ford fiesta“ …+ 44.7
7. EVANS – „ford fiesta“ … + 45.3
8. NUJVIL – „hjundai i20“ … + 59.2
9.  MIK – „sitroen C3“ ….+ 1.06.3
10. TANAK -„ford fiesta“ …. + 1.51.3 min.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije