Silk Way Rally 2017- Jurnjava kroz ogromnu pustinju Gobi( foto )

20. јул, 2017. #

Ljubitelji automobilskog i motociklističkog sporta još nisu zaboravili ovogodišnji 39.DAKAR RELI, najgrandiozniji svetski MARATON u Južnoj Americi, na kojem je trijumfovao legendarni Francuz STEFAN PETERHANSEL i na kojem je po deseti put učestvovao naš najpoznatiji motociklista, Subotičanin GABOR SAGMAJSTER ( završio je SEDAM DAKAR RELIJA ) a iz najveće pustinje Azije, pustinje GOBI stižu najsvežije vesti o maratonu koji se ove godine održava na terenima RUSIJE,KAZAHSTANA i KINE.

Na stazi od skoro 10.000 km. uz učešće 41. automobila i 21. kamiona takmičari SEDMOG SILK WAY RELIJA suočeni su sa baš velikim izazovima. Visoka temperatura, kiša, blato,reke, kanali, stene i peščane dine…veoma slično, ako ne i isto kao na DAKAR RELIJU. Jedina razlika je različita strana sveta, umesto u JUŽNOJ AMERICI, sve se dešava u AZIJI.

Danas, u 12. od ukupno 14 etapa  vozilo se kroz ogromnu pustinju GOBI koja zahvata područje KINE i MONGOLIJE. Ta pustinja ima čak 1.300.000 kvadratnih kilometara, dugačka je oko 1600 km. a široka od 500 do 1000 km.

Pobednik te etape bio je iskusni i trofejni sportski vozač, 51. godišnji Francuz KRISTIAN LAVIELE ( na slici ), sa vozilom „baicmotor“. Bio je veoma zadovoljan na cilju i rekao je da ga je današnji specijalni ispit podsetio na maratone u Africi, u Mauritaniji. LAVIELE je totalni sportista, u svojoj kafrijeri je vozio i motocikle i automobile. Učesnik je mnogih najpoznatijih maratona, kao i čuvene trke „24 časa LE MANA“ kada je bio 5. u klasi sa „poršeoom 911 GT3 RS“. U generalnom poretku ipak je i dalje vodeći Francuz SIRIL DEPRE, sa najnovijom evolucojom „pežoa Dakar MAXI“. Malo je falilo da DEPRE danas odustane jer mu je otkazao servo upravljača a pomogli su mu članovi  PEŽO tima, PETERHANSEL i suvozač KOTRE.

„Bio je ovo najteži dan u celoj mojoj karijeri. Otkazao je servo a pošto auto ima oko 1500 kg. bilo je veoma teško držati volan na peščanim dinama. SVE ME BOLI.Pomogli su mi STEFAN PETERHANSEL i suvozač ŽAN POL a čujem da su naši mehaničari već otkrili u čemu je problem“.

DEPRE je ostao lider jer je i njegov najbliži konkurent Amerikanac MENZIES izgubio dosta vremena i sada zaostaje 43.27 minuta.

U kategoriji kamiona danas je pobedio poznati Rus, DIMITRI SOTNIKOV, sa „kamazom“, ali, lider je i dalje njegov zemljak,poznati AJRAT MERDEEV.

Sutra je na redu 13. etapa i specijal od 156 km. Svi naglašavaju da će biti muke sa navigacijom. Fotografije koje stižu sa 7. SILK WAY RELIJA su izvanredne i najrečitije prikazuju atmosferiu na tom poznatom maratonu.

Generalni plasman posle 12 etapa u klasi automobila:

1. DEPRE – „pežo“
2. HAN WEI – „geely smg buugy“ …+ 43.22 min.
3. KRISTIAN LEVILIE – „baicmotor“….+ 46.37 min.

Generalni plasman posle 12 etapa u klasi kamiona:

1. SOTNIKOV – „kamaz“
2. ŠIBALOV – „kamaz“ …..+ 3.04 min.
3. NIKOLAEV – „kamaz“ …….+ 17.54 min.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije