Sa šampionskom Kiom Niro kod šampiona golubarstva

14. јул, 2017. #

Golubarstvo je starije i od samih golubova, jer, kako kažu uzgajivači koji su se opredelili za golubarstvo, oni su nastali ukrštanjem prepelica. Oko 2.000 god. pre nove ere u toku velike seobe naroda, mnoga plemena su napustila Vavilon i naselila centralni Balkan. Sa sobom su doneli kulturu i religiju, a u okviru nje i Vavilonsku svetu pticu – goluba. Razvojem hrišćanstva golub postaje sveta životinja jer je u njemu oličen duh sveti. Postoje i zapisi koji govore da su golubovi odgajani na dvorovima, po manastirima, crkvama, gradovima i selima. Veruje se da je pripitomljavaje golubova, kao i samo golubarstvo, počelo u Egiptu. Zabeleženo je da je golub poleteo 1896. godine i na Olimpijskim igrama. U svetu postoji oko 200 vrsta golubova od kojih su oko 50 vrsta letači, a oko 150 vrsta ukrasni. Golubarstvo podrazumeva gajenje golubova raznih vrsta na jedan poseban način. Danas u Srbiji ima oko 20 udruženja uzgajivača i oko 20.000 registovanih uzgajivača golubova. Ovi podaci govore da je golubarstvo u Srbiji veoma popularan hobi.

Tekst kojim smo započeli ovu priču je preuzet sa internet sajta petface.net a uveo nas je u ono što želimo da podelimo sa vama. U minulom prikazu OVOG SAJTA imali ste priliku da upoznate KIU NIRO, svetskog šampiona u minimalnoj potrošnji goriva. Tim lepim krosoverom stigli smo ovih dana u Prokuplje, kod našeg prijatelja SLAVKA PEKARA, 43. godišnjeg SLAVKA JOSIFOVIĆA, vlasnika najstarije pekarske rade u Prokuplju – pekare MIKA.

Imali smo priliku da upoznamo porodicu JOSIFOVIĆ, najpre domaćinovu majku koja iako u poodmaklim godinama i dalje radi u pekari, gazdu SLAVKA, njegovu sestru Jasminu, sjajnu i uvek raspoloženu suprugu MARIJU, ćerke SARU i KRISTINU i najmladjeg ali reklo bi se najvažnijeg i najvoljenijeg ukućana, pravog lepotana i lepo vaspitanog dečkića MIHAJLA.

PEKAR SLAVKO se već skoro deset godinama druži sa golubovima. Danas ih ima oko stotinak i to su sve visokoletači. U protekloim periodu je dobio više pehara i priznanja, klupski je šampion a 2015. godine na SAVEZNOM TAKMIČENJU SRBIJE njegovih 8 golubova doneli su mu vredno priznanje i ŠESTO MESTO, za 12 sati i 31 minut prosečnog leta. SLAVKO PEKAR nam je tom prilikom rekao..

„Golubovi su moja dugogodišnja ljubav. Ovde na mom imanju pri vrhu PROKUPLJA pružam im svu moguću negu a oni mi uzvraćaju sjajnim rezultatima. Pre dve godine je posebno odabrana komisija registrovala letenje mojih OSAM „reprezentativaca“ i tada su izračunali da su u proseku leteli  12 časova i 31 minut. Golubove sam doneo sa raznih strana, neke i od legendarnog DUŠANA DUDE IVKOVIĆA. U jednom momentu sam imao i golubove pismonoše. Tako sam jednom goluba pismonošu poneo u Beč i tamo ga pustio a kada sam se vratio u Prokuplje on me je već čekao. O golubarstvu je ispričano puno toga ali se u medijima o tome malo govori. Aktuelni prvak države je moj prijatelj BATICA CVETKOVIĆ – BATA MESAR iz Niša. Njegovi golubovi su u proseku leteli više od 14 sati.“

SLAVKA PEKARA smo  slikali sa peharima, sa njegovim fantastičnim golubom koji se zove ARAP i naravno sa njegovom porodicom.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije