Moto GP: Andrea Doviciozo pobedio na VN Katalonije

11. јун, 2017. #

Italijanski motociklista Andrea Doviciozo zabeležio je drugu vezanu pobedu u ovogodišnjem Moto GP šampionatu pošto je trku za Veliku nagradu Katalonije odvezao u vremenu 44:41.518 i ozbiljno se uključio u borbu za titulu.

Iako je startovao sa sedmog mesta Doviciozo je iskoristio snagu Dukatija i vrlo brzo prokrčio put do vrha. Dok je on to radio u ranoj fazi drugi Dukati je bio u vođstvu. Horhe Lorenco je uspeo već u prvom kruu da obiđe Danija Pedrosu i nekoliko krugova je vodio duel sa Markom Markezom. Ipak, Pedrosa se ubrzo vratio na lidersko mesto, a između njega i Markeza izbio je Doviciozo. Lorenco je toliko pao, da se u jednom trenutku borio za osmo mesto sa Valentinom Rosijem. Ipak, trostruki šampion u kraljevskoj klasi uspeo je da izdrži nalete bivšeg timskog kolege i na kraju se probio do četvrtog mesta.

Dramatično je bilo na vrhu. Trojka Pedrosa, Doviciozo, Markez držala je stabilan poredak dok 10 krugova pre kraja Italijan nije rešio da iskoristi snagu Dukatija. Obišao je na startno ciljnom pravcu Pedrosu i ubrzo umakao Hondama, obezbedivši drugu vezanu pobedu. Pedrosu je u istom krugu obišao i Markez, koji je osvojio vrednih 20 bodova, a Pedrosa je morao da se zadovolji poslednjim stepenikom pobedničkog postolja.

Peti je bio Žoan Zarko, šesti sjajni ovog vikenda Jonas Folger, a sedmi Alvaro Bautista.

Jamahe su potpuno razočarale. Rosi je zauzeo na kraju osmo mesto i jedino što može da ga zadovolji je što je bio ispred Maverika Vinjalesa i bar za bod smanjio zaostatak za liderom u generalnom plasmanu. Vinjales sa ovih sedam bodova ima sada 112 boda, a Andrea Doviciozo se ozbiljno primakao na 104. Mark Markez je sada treći sa 88 bodova, Dani Pedrosa ima 84, a Valentino Rosi 83.

U Moto 2 i Moto 3 klasama slavili su Španci. Aleks Markez je na najbolji način iskoristio pol poziciju i čelno mesto nije ispuštao od samog starta. Ovom pobedom na najbolji način je iskoristio samo šesto mesto prvoplasiranog u generalnom plasmanu Morbidelija i smanjio zaostatak na 20 bodova. Između njih dvojice je Tomas Luti, koji ima 13 bodova manje od Morbidelija a u Katalunji je bio treći, iza Matije Pasinija.

U najslabijoj klasi nastavlja da dominira Đoan Mir, koji je i na ovoj trci ostvario pobedu i sada ima 45 bodova prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na Romana Fenatija, koji je bio drugi, a poslednje mesto na podijumu zauzeo je Horhe Martin.

Izvor: Sportklub.rs + Auto.blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije