WRC 2017 – Rally Portugal – Ožie pobedio, Mikelsen na krovu

21. мај, 2017. #

Okončana je još jedna odlična reli predstava. Utisaka sa RELIJA PORTUGAL ima baš puno, naročito su bili izraženi posle prvih devet ispita, kada su svi bili u igri i kada je konkurencija bila izuzetna.

Posle 19 brzinskih ispita, po drugi put u ovoj sezoni, slavio je zvanični svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE sa svojim vernim suvozačem ŽULIENON INGRASIOM, u „ford fiesti WRC“ i učvrstio prvu poziciju u šampionatu posle 6 relija. Sa 15.6 sekundi je bio bolji od  drugoplasiranog Belgijanca TIJERI NUJVILA, sa „hjundaiem“ i trećeg u generalnom, Španca DANIJA SORDA, takodja sa „hnjundaiem“.

Poslednji ispit POWER STAGE, koji donosi dodatne bodove petorici najbržih, osvojio je OT TANAK, ispred NUJVILA,EVANSA, LAPIJA i OŽIEA.

SEBASTIEN OŽIE je još jednom pokazao veoma brzu vožnju ali i punu smirenost i razmišljanje, pogotovo na poslednjem ispitu kada zbog velike prednosti nije morao da rizikuje. Za razliku od njega lider u kategoriji WRC 2, Norvežanin ANDREAS MIKELSEN je posle prednost od 3.30 minuta !!! dozvolio sebi da učini početničku i potpuno nerazumnu grešku. Umesto da posle takve razlike potpuno sigurno okonča POWER STAGE, u jednoj krivini je suviše sekao putanju, udario snažno u kamen i sa svojom „škodom fabijom R5“ se našao na krovu. Njegov nepromišljeni gest i prebrzu vožnju, kada za to nije bilo potrebe, mogu da zapamte svi mladi relisti koji još ne razumeju DA SE RELI VOZI GLAVOM a ne uvek PUNIM GASOM.U klasi WRC je tako pobedio PONTUS TIDEMAND.

RELI PORTUGAL je bio uspešan za  FORD i HJUNDAI, ne baš dobar za SITROEN i loš za TOJOTU. Sledeća WRC runda zakazana je za drugi vikend juna, od 8.-11.6.2017 , u Italiji, na lepom ostvru SARDINIJA.

GENERALNI PLASMAN RELIJA PORTUGAL 2017.

1. OŽIE – „ford“
2. NUJVIL – „hjundai“ ……15.6 sek.
3. SORDO – „hjundai“ ……. 1.01.7
4. TANAK – „ford“ …………. 1.30.2
5. BRIN -„sitroen“………….  1.57.4
6. EVANS – „ford“ ………….  3.10.6
7. HANINEN – „tojota“ ……  3.48.9
8. OSTBERG – „ford“………. 5.29.7
9. LATVALA – “ tojota“…….. 5.43.6
10. LAPI – „tojota“ …………..  8.13.3

Galerija slika

Članci iz iste kategorije