26.Rally Opatija 2017.

7. мај, 2017. #

 

 

.

 

TRIJUMF FAVORITA – POBJEDA PRODANA I RAŠTEGORCA

 

Od 88 prijavljenih startalo 75 (78 verificirano), do cilja stiglo 60 posada iz devet zemalja, vozači iz Srbije Milutinović i Rabasović uspješno do cilja

 

                        Startni broj 1 ostao je s tom oznakom u rezultatima međunarodnog 26.Rallya Opatija 2017. na kojem je nastupilo 75 posada iz devet europskih zemalja u dobroj organizaciji Autokluba Opatija. Natjecanje je bodovano za Prvenstvo Republike Hrvatske, prestižni međunarodni Mitropa Cup i Šampionat i Kup BiH.

Favoriti uoči relija izvrsnim su vožnjama i kontinuitetom tempa stigli do pobjede. Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac, kombinirana posada AK Opatija Motorsport i AKK Zanatlija Zagreb u prestižnom i očito vrhunski pripremljenom Peugeotu 208 T16 R5 sa šest dobivenih brzinskih ispita, poslije dvodnevnih vožnji Kvarnerom i Istrom okončali su pobjednički u centru Opatije ostavivši za sobom znatno zvučnija i do sada u reliju trofejnija imena. Tako je za 17,8 sekundi poslije 11 brzinskih ispita na četiri različite lokacije, više od 390 km itinerera i 84 km brzinskih ispita, za pobjedničkom posadom zaostao najtrofejniji hrvatski reli as Zagrepčanin Juraj Šebalj koji u Mitsubishi Lanceru Evo IX nastupa ove sezone sa mladim suvozačem Karlom Golubom. Prodan i Raštegorac prvu su večer nakon dva brzinca Breza zaključili na vodećoj poziciji s tek jednom desetinkom sekunde prednosti ispred Mađara Hidega. Međutim, već su na prvom jutarnjem kultnom hrvatskom brzinskom ispitu Šušnjevica kojeg su godinama ponovo čekali i gledatelji i vozači najavili da se večer prije nisu šalili. Stekli su prednost od 8,9 sekundi koju su održavali uz minimalne razlike sve do posljednjeg kruga istarskim cestama kada su to praktično udvostručili. Najboljim su vremenima prošli sve tri Šušnjevice, svaki put dugu višpe od deset kilometaras i očito je da su oni bili ti koji su se smijali. Naime, Šebalj je poslije prve večeri izjavio da će se tek poslije tog BI vidjeti tko se smije.

Na cilju Prodan, Šebalj, pa prošlogodišnji europski trophy prvak (jednoosovninski pogon) i Mitropa prvak Mađar Krisztian Hideg koji sa Istvanom Kerekom nastupa u Mitsubishi Lanceru Evo IX za zagrebački AK Delta Sport. Da priča bude uspješno okončana još se jedan hrvatski as dokazao u automobili prestižne R5 klasifikacije Porečanin Daniel Šaškin (AK Delta Sport) koji za suvozačko mjesto u Hyundaiu i20 R5 odabrao iskusanog Zagrepčanina Sašu Bittermana (AK Opatija Motorsport). Gotovo cijelo vrijeme održavali su izvrsnu četvrtu poziciju generalke, a vrijedi istaknuti da su iz konkurencije za pobjedu zarana otpali Mađar Kovacs (Ford Fiesta R5) i Talijan De Cecco (Hyundai i20 R5), jedan od pobjednika Opatije davnih 90-tih godina.

Tijekom cijelog relija konstantnu vožnju i rezultat održavale su i dvije posada ASK Rid Sporta. Uspješno su stigle do cilja i slavile. Na dobrom 20.mjestu generalke, a petim mjestom svoje klase nastup su zaključili Željko Milutinović i Aleksandar Petričević (Renault Clio), dok je na 51.mjestu ukupnog poretka (21.klase) nastup okončala posada Goran Rabasović-Milan Janjić (Peugeot 205).

Rally je protekao uz brojna odustajanja (18), tek dva izlijetanja koja su tretirana težima ali bez posljedica po posade i ono što je važno – uz staze brzinaca bilo je puno ljubitelja kraljice autosporta. Karakteristika ovogodišnje Opatije je izjednačenost favoriziranih posada do u desetinku sekunde i ne mali broj rezultata iskazan je upravo tom minimalnom razlikom što se na ovim našim prostorima dugo ne pamti.

Rezultati – ukupno: 1.Prodan-Z.Raštegorac (AK Opatija Motorsport/AKK Zanatlija,Peugeot 208 T16 R5) 48:05,4 minute, 2.Šebalj-Golub (AKK Sveta Nedelja, Mitsubishi Lancer Evo IX) +17,8 sekundi,  3.Hideg-Kerek (AK Delta Sport. Mitsubishi Lancer Evo IX) +41,2,  4.Šaškin-Bitterman (AK Delta Sport/AK Opatija Motorsport, Hyundai i20 R5) 1:13,7 minuta, 5. Varkonyi-Makai (Mađarska, Mitsubishi Lancer Evo IX) +2:40,5, 6. Szilagyi-Varadi  (AK Delta Sport. Mitsubishi Lancer Evo IX) +3:03,6,  7. Terpin-Chiuch (Italija, Renault Clio) +3:24,5, 8. Wallenwein-Lerch (Njemačka, Škoda Fabia R5) +3:57,3,  9. Grossi-Kavčič (Slovenija, C2 R2 Max) +4:05,3, 10. Dobrila-Pospiš (AK Delta Sport/AKK Sveta Nedelja, Honda Civic TypeR) +4:28,1,…20. Milutinović-Petričević (Srbija,ASK Rid Sport, Renault Clio) +7:11,4,…51.Rabasović-Janjić (Srbija,ASK Rid Sport, Peugeot 205) +15:56,4.

Mitropa Cup: 1.Hideg-Kerek (Hrvatska), 2. Varkonyi-Makai (Mađarska), 3. Terpin-Chiuch (Italija)

Miroslav Krpan

 

 


Galerija slika

Članci iz iste kategorije