WRC 2017, Rally Argentina – Iznenadjenje…na čelu je Elfin Evans !

28. април, 2017. #

Reklo bi se da niko od dobrih poznavalaca WRC serije nije tipovao na pobednika prvog ozbiljnog ispita na ovogodišnjem makadamu RELIJA ARGENTINE, a to je 28.godišnji Britanac ELFIN EVANS, sa „ford fiestom WRC“. Prvi makadam od 19.95 km. EVANS je dobio sa 4.6 sekundi ispred KRIS MIKA, koji je bio drugi i DANI SORDA sa 6.9. sekundi, koji je bio treći. U generalnom poretku relija EVANS ima 6.4 sekunde prednosti !!!

Na uvodnom i test ispitu, „shakedown“, je najbrži bio LATVALA, na prvom brzincu za publiku u Kordobi, od samo 1.7 km. pobedio je OŽIE, ali, kada je počela prava jurnjava po zemlji, rupama,prevojima, šljunku i prašini suvonjavi ELFIN je vozio perfektno. To se ne bi moglo reći za zvaničnog prvaka sveta SEBASTIENA OŽIEA, koji je izleteo u neki jarak, pa je taj ispit okončao sa 17.9 sekundi iza EVANSA. OŽIEOV timski kolega OT TANAK kasni za liderom čak 22.9 sekundi. Još goru sudbinu je doživeo HAJDEN PADON. Stao je na ispitu i već na početku potrošio nekoliko MINUTA.

Dakle, posle trojke EVANS, MIK, SORDO, na drugom ispitu po redu plasirali su se LATVALA, NUJVIL i OSTBERG. Izazovi su tek počeli, danas je na programu čak DEVET brzinskih ispita.

Dodatak: ELFIN EVANS je bio najbrži i na trećem ispitu, dugačkom 20 km. U generalnom poretku sada je uvećao prednost u odnosu na KRIS MIKA na 8.7 sekundi. Sledi na trećoj poziciji LATVALA ( + 20.8 sek. ), četvrti je OSTBERG ( + 24.0 ) a peti OŽIE ( + 24.1 sek ).

Četvrti ispit je opet pripao odličnom ELFINU EVANSU. Drugi je bio LATVALA, treći TANAK… KRIS MIK je na tom ispitu kasnio čak 6.31.5 minuta za pobednikom.
U generalanom EVANAS sada ima prednost od 23.6 sekundi nad LATVALOM. Treći je OSTBERG ( + 32.2 ), četvrti TANAK ( + 33.4 ) a peti OŽIE ( + 35.7 ).

Peti ispit i četvrta pobeda odličnog ELFINA EVANSA ! To zaista niko nije očekivao. Mladi Britanac sada ima prednost od POLA MINUTA ispred drugoplasiranog LATVALE ( + 30.1 ) medjutim valja podsetiti da ubitačan makadam Argentine ima ukupno 18 brzinskih ispita i da je daleko do cilja. EVANS do sada nikada nije pobedio na jednom WRC reliju. Ima samo DVA podijuma i DEVET pobeda na specijalnim ispitima a ovakav napredak nikada nije ostvario. Posle petog ispita na programu je SERVIS pa će svi imati mogućnost da „zakrpe“ što se može.  Posle SERVISA sledi ponavljanje kruga i još 4 ispita do kraja dana.ELFIN EVANS je podsetimo član M SPORT tima zajedno sa OŽIEOM i TANAKOM.

Posle pet brzinskih ispita posle EVANSA i LATVALE, treći je takodje odlični MADS OSTBERG ( +35.6 ), koji pritiska Finca, četvrti je TANAK ( + 39.8 ), dok peti OŽIE kasni za EVANSOM čak 41.7 sekundi. Veliki tehnički problem ima KRIS MIK koji kasni baš ogromnih 13.40.2 MINUTA a usput je preživeo PREVRTANJE !

Ispit broj 6 je dobio EVANS i sada u generalnom ima prednost u odnosu na drugog 47.6 sekundi a na drugu poziciju se probio odlični Norvežanin MADS OSTBERG.

Sedmi ispit dobijaju EVANS i PADON sa istovetnim vremenom na stazi od 20.44 km.  10.21.1. Sjajno !

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije