Velika podrška mladom Bili Mongeru ( 17 ) koji je na trkama izgubio obe noge

20. април, 2017. #

Teška nesreća dogodila se na trci Formule četiri gde je nastradao mladi 17-godišnji Britanac Bili Monger. Sve se dogodilo u blizini Lestera.

Horor scene na Donington parku. Mladi vozač Formule četiri Bili Mongera ostao je bez obe noge posle udesa u kome je njegovo vozilo udarilo u bolid koji je zbog kvara stao sa strane. Vatrgoasci i lekari 90 minuta su vadili mladića iz bolida, a potom je helikopterom prebačen u bolnicu. Monger je izgubio obe noge…

Za samo 24 časa ljubitleji moto sporta su uspeli da skupe čak 360.000 evra za njegov oporavak. Dženson Baton, as Formule 1, donirao je 18.000 evra a do sda je sakupljeno vše od POLA MIOLIONA EVRA !!!

Vest se brzo pronela širom sveta. Nažalost ljubitelji auto sporta do sada su zaista previše puta čuli za teške nesreće i pogibije na auto trkama, medjutim kada takva sudbina zadesi dečaka od samo 17 godina onda je to velika tuga i velika nesreća.

Još od prvih auto trka održanih u Francuskoj krajem 19 veka, statistika beleži prave tragedije na auto i moto takmičenjima. Na stazi u LE MANU, još 1955. godine stradalo je u stravičnom trkačkom udesu preko 80 gledalaca i to je do sada najcrnja brojka. Teško je izbrojati sve nesreće na kružnim auto-moto trkama i relijima. Ginuli su i vozači ali i njihovi navijači u publici. Svet još pamti pogibiju fantastičnog vozača formule jedan, Brazilca AJRTONA SENE, 1. maja 1994. u Imoli, još se govori o pogibiji  italijanskog i finskog reli asa na Korzici sredinom osamdesetih godina, BETEGE i TOIVONENA (  i suvozača KRESTA ),  a sličnu sudbinu kao i mladi BILI MONGER doživeo je i šampion Indi kar trka, Italijan ALESANDRO ZANARDI. Na pisti u Nemačkoj 2001. godine, ZANARDIJU su posle udesa amputirali obe noge. Stotine ljudi je tada pomoglo velikom asu i zaista hrabrom čoveku ALESANDRU ZANARDIJU. Uspeo je da se oporavi i da nastavi sa trkama. Tada je imao 35 godina, dakle duplo više od BILIJA MONGERA. ZANARDI danas učestvuje na Paraolimpijskim igrama sa spcijalno pripremljenim motociklom i osvaja zlatne medalje. U  našoj zemlji je takodje bilo pogibija i teških povreda na auto i moto trkama a najsvežiji je primer beogradskog šampiona auto trka MILOŠA SPASOJEVIĆA koji je prilikom brdske trke na Tari, izgubio potkolenicu noge. MILOŠ SPASOJEVIĆ je iz tog udesa takodje izašao kao pravi heroj. Oporavio se, nosi protezu a i dalje vozi trke!
Nesreće su doživljavali i najhrabriji majstori motociklizma. Mnogi više nisu sa nama. U MALEZIJI je 2011. život izgubio sjajni as MARKO SIMONČELI a 1993. godine je na pisti u MIZANU u ITALIJI posle udesa ostao paralizovan šampion VEJN REJNI.

Najnovija tragedija 17. godišnjeg BILI MONGERA je posebno bolna i prosto je uzdrmala sve ljubitelje sveta brzine.Gest poznatog DŽENSONA BATONA je fantastičan, mnogi sportski vozači finansijski su takodje pomogli oporavku mladog BILIJA MONGERA, medju njima Hose Maria Lopes i Verštapen. Učesnici mnogih trka i relija ljubitelji brzine i opasnosti su uvek bili povezani i veoma humani. BILIJU MONGERU od srca želimo sve najbolje !

Galerija slika

Članci iz iste kategorije