Ženeva – Iz beležnice Miodraga Piroškog i „Vrelih guma“

11. март, 2017. #
Već odavno svake nedelje u podne sa zadovoljstvom i uživanjem pratimo na TELEVIZIJI PRVA, nove epizode ugledne i popularne emisije VRELE GUME. To je polučasovni kolaž iz sveta automobila, motocikala, nautike začinjen humorom u njihovom već poznatom PRVOM SERVISU. Alfa i omega svega u emisiji VRELE GUME ( a takodje i na njihovom istoimenom internet sajtu ) je poznato televizijsko lice MIODRAG PIRA PIROŠKI, čovek koji i pored svog očiglednog poznavanja malog ekrana stalno uči i nastoji da se usavršava. Pa baš iz tih razloga je segment VRELE GUME potpuno drugačiji od desetak drugih TV prezentacija, na slične ili iste teme. Gospodin PIROŠKI ( a to zaista jeste ) ukapirao je odavno da je CAKA u učenju i da niko od nas ne zna sve. PIRA takodje zna da nije sramota nešto ne znati već je sramota ne pitati i ne učiti. Takodje je razumeo DA NIKO NE MOŽE I NE MORA DA ZNA SVE…..ALI. DUŽAN JE DA ZNA KO ZNA!
Pre izvesnog  vremena počela je saradnja izmedju redakcije VRELE GUME i redakcije MOJ SVET BRZINE. Počeli smo da komuniciramo uz stalne uzajamne savete i korekcije i to ide baš dobro. Zajedno smo sigurno jači a ko zna možda ćemo biti i pametniji, na radost naše publike koja baš i nije mala…
MIODRAG PIROŠKI je ovih dana trknuo do MEDJUNARODNOG SALONA U ŽENEVI, ujedno sa svojom suprugom LIDIJOM, takodje članicom tima VRELE GUME i ovo je pripremio za MOJ SVET BRZINE…a naslov bi mogao glasiti „MALI MONSTRUMI
Lamborghini Aventador S
 
V12 agregat koji se nalazi u Aventadoru S ima zapreminu 6,5 litara iz kojih izvlači 40 konjskih snaga više nego njegov prethodnik, što daje ukupnu ergelu od 740 grla. Maksimalni obrtni momenat iznosi 690 Nm na 5.500 obrataja, a skazaljka obrtometra ide do 8.500 obrtaja.„Suva“ masa automobila je 1.575 kilograma, čime se dobija odnos 2,13 kg po ks. Sve ovo daje vrtoglavo ubrzanje do 100 km/h za svega 2,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 350 km/h. Motor je uparen sa Lamborghinijevim perolakim ISR sedmostepenim menjačem, a proizvođač tvrdi da se brzine menjaju za samo 50 milisekundi.
Reno ZOE

Kada pročitate pomenutu cifru prosto se zapitate gde je stala tolika ergela u tako mali automobil? Ovu moć obezbeđuju dva električna motora, te ovaj model stiže do 100 km/h za 3,2 sekunde! Zaista rezultat vredan divljenja.Kako bi se savladala ovakva snaga, postavljen je i pogon na sva četiri točka radi bolje trakcije. Zbog baterije koja teži čitavih 450 kilograma, konstruktori su obilato koristili ugljenična vlakna i kevlar, te je ukupna masa vozila 1400 kg.Zoe ima točkove od 20 cola, potom adaptivnu Ohlins suspenziju i poprilično aerodinamičan dizajn. Proizvođač navodi da je autonomija po punjenju oko 300 km, ali verujemo da je u stvarnosti daleko manja, pogotovo ako neko voli da „pritisne papučicu“.

FITIPALDI EF 7 VISION GRAND TURISMO

Emerson Fittipaldi, dvostruki F1 šampion,dizajnerska firma Pininfarina i nemačkom kompanijom HWA, u Ženevi su prikazali supersportski  Fittipaldi EF7 Vision Grand Turismo.Fittipaldi EF7 Vision Grand Turismo.

Samo 1.000 kg pokreće 4,8 litarski V8 motor sa 600KS uz 510 Nm. Tu su šestostepena sekvencijalna transmisija i mehanički LSD diferencijal.

dužina je 4600 mm, širina 1980 mm, visina 1125 mm i međuosovinsko rastojanje 2700 mm.
Miodrag Piroški , ŽENEVA 2017

 

 

 

 

 

Članci iz iste kategorije