WRC 2017 – Rally Mexico – Po kiši poveo Juho Haninen sa „toyotom“

10. март, 2017. #

U ogromnom SIUDAD MEKSIKU, jednom od najvećih gradova sveta, na velikom trgu ZUCALO, počeo je RELI MEKSIKO 2017, uz samo 24 reli posade..

Kiša i veoma kratka ali DELOM klizava staza od samo 1.57 km. skrojila je plasman posle tog prvog ispita koji je održan dva puta. Ne pamtimo da se to skoro dogodilo u RELI ŠAMPIONATU SVETA, da je prvi ispit vožen dva puta, medjutim sve je očigledno smišljeno da bi taj ceremonijalni ispit trajao DUŽE i kako bi veliki broj gledalaca što više  bio sa najboljim vozačima današnjice. Pa ako je tako onda je sasvim razumljivo i opravdano..

To premijerno predstavljanje na ovogodišnjem RELIJU MEKSIKO donelo je neke iznenadjujuće rezultate jer su neki vozili po suvoj stazi a neki po kiši koja je začinila tu svečanost. U prvom prolasku na trasi najbolje se snašao finski reli as JUHO HANINEN sa „toyotom“, dok je recimo svetski prvak SEBASTIEN OŽIE, sa „ford fiestom“, zaostao čak 5.3 sekunde jer mu je motor potpuno neočekivano „zatrokirao“, a to je rekao i prilikom ulaska u cilj.

Mnogi su, shvativši šta se sve može dogoditi na kratkim gradskim ispitima, vozili pametno, znajući da prava nadmetanja počinju tek na makadamskim stazama.

U drugom prolasku na istoj gradskoj stazi, na trgu ZUCALO, proradila je „ford fiesta“ SEBASTIENA OŽIEA i sjajni Francuz je bio najbrži. U zbiru te dve vožnje ipak je profitirao JUHO HANINEN, sa „toyotom“ pa sada vodi u generalnom poretku sa prednošću u odnosu na OT TANAKA i KRIS MIKA za 1.6 sekundi.

Ako je neko TOTALNI MALER, onda je to sasvim sigurno Britanac ELFIN EVANS sa „ford fiestom“ koji je već pre početka dobio penalizaciju od PET MINUTA…. Zašto !!!! EVANS je na test ispitu „shakedown“ ostvario solidno 7. vreme ali je posle toga motor potpuno izgubio kompresiju pa je u sredu uveče morao biti zamenjen.

Večeras, negde oko 18 časova po našem vremenu počinje drugi brzinski ispit, poznati maratonski brzinac „EL CHOCOLATE“, dugačak samo 54.9 km. !!!….a VOZIĆE SE I KAO 4. ISPIT. Videćemo ko će se na tom užasnom makadamu slatko osmehivati. Danas je planirano SEDAM ispita, a sedmi i osmi, od samo par kilometara održaće se po našem satu iza ponoći.

REZULTATI ISPITA U SIUDAD MEKSIKU – ispit  1 a

1.HANINE
2.MIK + 0.3 sek.
3.PADON + 1.6
4.TIDEMAND + 2.4
5.TANAK + 2.8
6. NUJVIL + 3.6
7.LATVALA + 4.8
8.BERTELI + 5.1
9.OŽIE + 5.3
10. SORDO + 5.8

REZULTATI ISPITA U SIUDAD MEKSIKU 1 b

1.OŽIE
2.TANAK + 0.1
3.NUJVIL + 0.3
4.EVANS + 0.4
5.HANINEN + 1.3
6.SORDO + 1.5
7.MIK + 2.6
8.LATVALA + 2.7
9.PADON + 2.9
10.TIDEMAND + 5.6

U generalnom poretku poveo je JUHO HANINEN, ispred  TANAKA ( + 1.6 ), MIKA ( 1.6 ), NUJVILA ( 2.6)….

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije