WRC 2017 – Rally Mexico – Kris Mik sa „sitroenom C3″povećao prednost !

11. март, 2017. #

Upravo je okončan i 14. brzinski ispit RELIJA MEKSIKO 2017. a na čelu karavana najboljih majstora volana sveta nalazi se najstariji as ovog šampionata, 37. godišnji Britanac KRIS MIK i suvozač  PAUL NAGLE, u svom očigledno sada odlično pripremljenom automobilu „sitroen C3 WRC“ od nekih 380 KS. Njegova prednost sada iznosi ogromnih  36.9  sekundi i analizom ostvarenih rezultata na proteklim ispitima sve ukazuje da će SITROEN zabeležiti prvu ovogodišnju pobedu.

Veliki broj poklonika relija bio je razočaran vrlo lošim startom tog iskusnog reliste, na takmičenjima u MONTE KARLU i ŠVEDSKOJ, iz kojih je MIK izneo samo DVA BODA.

Automobilista koji ima TRI WRC POBEDE, najzad je dočekao svoj dan, u MEKSIKU. KRIS MIKU inače sasvim odgovara makadamsko takmičenje i sve tri WRC pobede ostvario je na zemljanoj podlozi, u Argentini, Portugalu i Finskoj. Svi vrhunski vozači sveta kazaće da su pobede na makadamu nešto posebno i da se upravo u takvim uslovima pokazuje kvalitet pilota. KRIS MIK je skrenuo pažnju na sebe još 2002. godine kada je postao juniorski reli prvak VELIKE BRITANIJE.

Mnogi ne znaju, a reč je o jednom pikantnom momentu, Irac iz DUNGANNONA, KRIS MIK je na jednom takmičenju u ŠPANIJI, na reliju KATALUNJA 2008. godine  vozio „reno klio R3“ ….. i to za beogradski INTERSPEED RALLY TEAM. Odustao je zbog kvara alternatora.

Na RELIJU MEKSIKO, za sada KRIS MIK vozi bez greške i na pravi način čuva svoju prednost koja sada iznosi 36.9 sekundi. Ipak valja pričekati još 5  brzinskih ispita i tek onda čestitati iskusnom asu „sitroena c3“. Svi voze maksimalno brzo i uz maksimalne brzine kiksevi uvek vrebaju.

Do kraja drugog dana RELIJA MEKSIKO preostaju još tri kratka brzinska ispita, dva na autodromu LEON a jedan na gradskim ulicama tog velikog i vrlo originalnog grada u središtu MEKSIKA, lociranog na preko 2000 metara nadmorske visine.

U trećem danu RELIJA MEKSIKO predvidjena su dva makadamska ispita, prvi od 32.96km. a drugi i poslednji koji je ujedno POWER STAGE, sa dodatnim bodovima, ima dužinu od 21.94 km.

Poredak vodećih posle 14. ispita :

1.Kris Mik – „sitroen“
2. Sebastien Ožie – „ford“….+ 36.9 sek.
3. Tijeri Nujvil – „hyundai“ ….1.17.7 sek.
4. Ot Tanaka -„ford“……..+ 2.12.0
5. Hajden Padon – „hyundai“ …3.26.9

DODATAK:  Posle 17. brzinskog ispita KRIS MIK je i dalje čvrsto na vodećem mestu, sa 30.9 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog  OŽIEA i trećeg NUJVILA, koji zaostaje za MIKOM 1.10.5 minuta.

Skoro je sigurno da će tako izgledati i raspored na podijumu u nedelju, posle 18. i 19. ispita. Teško je poverovati da će neko od ovih izvanrednih vozača sada načiniti grešku, iako, setimo se, baš kada je sve izgledalo jasno dešavale su se neobjašnjive greške a sve zbog toga što se u SVETSKOM RELI ŠAMPIONATU vozi uvek pod punim gassom !!!

Jedino se ne zna ko će pobediti u kategoriji WRC 2,  jer trenutno vodećeg  Švedjanina PONTUSA TIDEMANDA, sa „škodom fabijom R5“ i Francuza ERIKA KAMILIJA, sa „ford fiestom R5“, dele samo DVE SEKUNDE !!!

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije