WRC 2017 – Rally Mexico – Kris Mik izleteo pred ciljem i pobedio !

12. март, 2017. #

Ono što je vidjeno u samoj završnici RELIJA MEKSIKO 2017 do sada nije zabeleženo u istoriji RELI ŠAMPIONATA SVETA !!!. Zahvaljujući praćenju direktnog televizijskog prenosa poslednjeg brzinskog ispita u prilici smo da vam opišemo ono što je bukvalno ZAPANJILO sve prisutne gledaoce ali i sve vozače koji su u cilju posmatrali  televizijski program.

Na makadamskoj stazi od 21.94 km., u blizini grada Leon, u brdima i na nadmorskoj visini od 2456 metara, na poslednjem ispitu koji inače donosi dodatne bodove za petoricu najbržih, na ispitu POWER STAGE, poslednji medju WRC vozačima startovao je sjajni Irac KRIS MIK i njegov suvozač i zemljak POL NAGL, u odličnom „sitroenu C3 WRC“.

KRIS MIK je imao ogromnu prednost posle pretposlednjeg ispita, čak 37.2 sekunde i mogao je potpuno opušteno da vozi do cilja. Ali, to je lako konstatovati a mnogo teže izvesti pogotovo ako imate karakter najboljih vozača današnjice koji žive za rizik i uvek pun gas uz maksimalni adrenalin !

Pre KRIS MIKA stazom je  prošao svetski prvak SEBASTIEN OŽIE, u svojoj „ford fiesti WRC“ i već na početku ispita je vozio maklsimalno 190 km na sat! Bio je za  samo TRI DESETINKE sporiji  od TIJERI NUJVILA sa „hjundaiem“ ( na POWER STAGE je 1. NOJVIL 2. OŽIE 3. TANAK 4.LATVALA 5.SORDO )….. a onda je krenuo MIK u svom crveno crnom „sitroenu“ sa brojem 7. Odmah se videlo da nema nameru da taktizira i da napada prvo mesto u POWER STAGE, koje donosi dodatnih pet bodova. Već su prolazna vremena nagovaštavala da je najbrži i da će pobediti, a onda, došlo je do prave pravcate DRAME, samo par krivina pre cilja , na nekoliko stotina metara pred završnicu.

SITROEN je u jednom trenutku skliznuo sa staze i obreo se na širokom zemljanom proplanku koji je bio ispunjen nekim šatorima i parkiranim automobilima. KRIS MIK je fantastičnom vožnjom i maksimalnom koncentracijom uspeo da izvede pravi pravcati slalom medju tim vozilima koje je prolazio bukvalno na metar razmaka. Neobičnom srećom je pronašao izlaz prema stazi, popeo se na putanju i ušao u cilj. Izgubio je u tom izletanju najmanje 20 sekundi i brzinski ispit završio na osmoj poziciji. Naravno sačuvao je vodeće mesto i POBEDIO jer je imao zaista ogromnu prednost. Jedva je izašao iz svog „sitroena“, u prvi mah nije mogao da govori, naslonio se na automobil i pokušao da se pribere. Sve su na ekranu, u cilju, posmatrali NUJVIL, TANAK, OŽIE i ostali…. bili su frapirani, uhvatili  se za glave i nisu mogli da veruju svojim očima.

Tako je okončan zausta uzbudljivo RELI MEKSIKO. KRIS MIK je potpuno zasluženo pobedio i po ko zna koji put dokazao da i on i svi ostali majstori relija voze bez taktiziranja, sa puno rizika i uvek POD PUNIM GASOM,  a uspevaju da se zadrže na stazi jer  ZAISTA ZNAJU DA VOZE BRZO !

Na podijumu koji je bio postavljen odmah u blizini cilja popeli su se MIK, OŽIE i NUJVIL sa svojim suvozačima. KRIS MIK je i dalje bio u šoku, a i svi ostali jer su to doživeli prvi put. Da nije izleteo  bio bi skoro sigurno pobednik i POWER STAGE. Zaista sjajno od najstarijeg, 37. godišnjeg majstora volana. Ovog  vikenda je KRIS MIK svima pokazao da je PRAVI DOKTOR ZA MAKADAM !!

U generalnom poretku vodjstvo je preuzeo SEBASTIJEN OŽIE, sa 66 bodova, ispred LATVALE sa 58 i TANAKA sa 48. Četvrti je SORDO sa 30 bodova a peti NUJVIL sa 28. KRIS MIK je napredovao do 6. pozicije i ima 27 bodova.

GENERALNI PLASMAN RELIJA MEKSIKO 2017:

1. Kris Mik – „sitroen“
2. Sebastien Ožie – „ford“ ….+ 13.8 sek.
3. Tijeri Nujvil – „hyundai“ ….59.7
4. Ot Tanak – „ford“…..2.18.3 min.
5.Hajden Padon – „hyundai“…..3.32.9
6. Jari Mati Latvala – „toyota“….4.40.3
7. Juho Haninen – „toyota“…..5.06.2
8. Dani Sordo – „hyundai“…..5.22.7
9. Elfin Evans -„ford“….8.41.8
10. Pontus Tidemanad ( WRC 2 ) – „škoda R5“ .. 10.51.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije