Na Ženevskom salonu automobila Nissan predstavlja svoju viziju mobilnosti budućnosti

7. март, 2017. #

Na Ženevskom salonu automobila

Nissan predstavlja svoju viziju mobilnosti budućnosti

 

  • Zvezda salona je novi Qashqai svežeg izgleda, prefinjenije unutrašnjosti, opremljen novom tehnologijom i poboljšanih voznih karakteristika
  • Redizajnirani crossover od ove godine će biti dostupan sa tehnologijom ProPILOT za autonomnu vožnju, koja će vozačima pružiti više sigurnosti i slobode
  • Novi model deo je Nissanovog programa inteligentne mobilnosti koji donosi inovacije na području sistema za vožnju, pogonskih jedinica i energetske integracije

 

 

ŽENEVA, Švajcarska (7. mart 2017.) – Nissan će na Ženevskom salonu automobila 2017. predstaviti svoje naredne korake na putu prema inteligentnijoj budućnosti vožnje.

 

Zvezda salona je Nissan Qashqai, koji donosi brojne elemente koji ga guraju u segment premium vozila, savremen dizajn i poboljšane vozne karakteristike. Automobilu koji ove godine slavi 10 godina kao predvodnik u segmentu crossovera dodate su brojne nove tehnologije koje su nastale kao rezultat Nissanovog programa inteligentne mobilnosti.

 

Nissan danas potvrđuje da će jedna od tih tehnologija – inovativni sistem za autonomnu vožnju ProPILOT – od ove godine biti dostupna i u novom Qashqaiju.

 

Inteligentna mobilnost je Nissanov program budućnosti mobilnosti koji ima za cilj vožnju bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama. Ovaj program je prvi put predstavljen na prošlogodišnjem Ženevskom salonu automobila. Od tad je postignut velik napredak u sva tri njegova segmenta: inteligentnoj vožnji, koja menja način na koji upravljamo automobilima; inteligentnom pogonu, strategiji razvoja pogonskih jedinica automobila; te inteligentnoj integraciji, široj strategiji ulaganja koja će promeniti ulogu vozila u društvu.

 

U sklopu programa inteligentne vožnje, dosad je javno predstavljen sistem Seamless Autonomous Mobility (SAM). Ovaj sistem je nastao na temelju NASA-ine tehnologije koja autonomnim vozilima omogućava zaobilaženje neočekivanih prepreka.

 

Nissanova tehnologija protoka energije od vozila prema mreži – deo programa inteligentne integracije – trenutno je u fazi testiranja u Danskoj i Velikoj Britaniji. Prve jedinice, koje omogućavaju povratak električne energije u električnu mrežu već su isporučene vlasnicima.

 

Nissanov program čuvanja korišćenih baterija, kojim se preuzimaju baterije iz polovnih vozila Nissan LEAF, takođe napreduje velikim koracima. Prve jedinice xStorage već se nalaze u domovima i poslovnim prostorima, a energijom opskrbljuju i Amsterdam Arenu, dom fudbalskog kluba Ajax.

 

Prototip Nissan BladeGlider prikaz je inovacija i uzbuđenja koje donose Nissanova električna vozila visokih performansi, važan deo strategije inteligentnih pogona. U februaru, Nissan je pokazao kako je oživeo ulice Monaka, sa novom ambasadorkom Nissanovih električnih vozila, holivudskom glumicom Margot Robbie, za upravljačem.

 

Nissan je najavio da će druga generacija najprodavanijeg električnog vozila na svetu, Nissana LEAF, biti opremljena tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT.

 

Pro PILOT kontroliše upravljanje, ubrzanje i kočenje u jednoj traci na auto-putu, što vozačima donosi veći osećaj sigurnosti, bolji nadzor i više slobode. Ova tehnologija je već u primeni u modelu Serena, dostupnom za japansko tržište.

 

Prošle nedeljeNissan je na javnim saobraćajnicama Londona priredio i veliko događanje za medije, kojim je prvi put u Evropi prikazao napredniju verziju sistema ProPILOT.

 

Paul Willcox, Predsednik Nissan Europe-a, izjavio je: „Ostvarili smo velik napredak u proteklih godinu dana otkad smo najavili svoj program inteligentne mobilnosti za budućnost mobilnosti bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama. Modeli kao što je novi Qashqai, koji ćemo danas predstaviti na Ženevskom salonu automobila, samo su početak našeg uzbudljivog putovanja prema budućnosti inteligentnije vožnje.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije