Rally Sweden 2017 – Nujvil izleteo, lom servo upravljača !!!

11. фебруар, 2017. #

Zaista neverovatno, neočekivano i potpuno izludjujuće za sjajnog belgijskog asa, vicešampiona sveta, TIJERI NUJVILA. Uoči poslednjeg današnjeg ispita na ARENI KARLSTAD ( paralelna slalom staza od 1.9 km ), potpuno zasluženo je imao prednost od 43.3 sekunde i već su ga SVI videli kao pobednika 65. RELIJA ŠVEDSKE ! Ali….onda se ZLA SUDBINA nadvila nad snažnim reli vozilom „hjundai i20 Coupe WRC“, od oko 380 KS, koje je sklopljeno od strane vrhunskih inžinjera. IPAK, istina je da je NUJVIL pogrešio, izleteo je sa staze i tom prilikom oštetio točak i servo. Mnogi se pitaju zbog čega nije potpuno rutinski i laganije priveo kraju taj ispit posle tako velike zalihe prednosti !!!
Na tom zapravo ceremonijalnom ispitu priredjenom prvenstveno za publiku i zarad imidža cele reli priredbe, na „hjundaiu“ TIJERI NUJVILA je – POLOMLJEN SERVO UPRAVLJAČ a automobil sa brojem 5  je odnet na šlep kamionu ( slika 1 ).

Bila je to prava sportska tragedija kojoj se naravno niko nije radovao jer su svi rivali TIJERI NUJVILA shvatili da je momak od 28 godina na ovom reliju BIO NAJBRŽI.

Zvanična informacija posle ovog incidenta je da će NUJVIL ipak startovati sutra, na poslednja tri ispita, ali, sa 10 minuta penalizacije..

Sada je poredak u generalnom plasmanu drugačiji i posle HAVARIJE Belgijanca vodeći je Finac JARI MATI LATVALA. Prati ga Estonac OT TANAK, sa amo 3.8 sekundi razlike, dok je treći zvanični svetski prvak Francuz SEBASTIEN OŽIE, koji za liderom kasni 16.6 sekundi. Svi ostali imaju znatno slabije vreme pa će poredak na podijumu biti odlučen sutra, posle tri poslednja brzinska ispita – ako se opet ne dogodi nešto prosto NEMOGUĆE !

Na preporuku FIA, danas je organizator otkazao reprizu ispita broj DVANAEST, na stazi KNON, od 31.6 km. i to zbog BEZBEDNOSTI, jer su rano jutros na tom ISTOM brzinskom ispitu, ispitu broj DEVET, ostvarene brzine od preko 200 kilometara na sat, uz prosečne brzine i do 140 km.!!!

Do sada je na ovom ŠVEDSKOM RELIJU bilo više izletanja i havarija. Jedan od favorita, Irac KRIS MIK je doživeo ono o čemu smo nedavno pisali. Izleteo je sa staze a njegov „sitroen“ je ostao zaglavljen u snegu ( slika 2 ). Trebalo je dosta vremena dok ga publika nije izvukla na stazu pa je MIK nastavio ispi.

Sutra su na programu tri ispita, broj 16. na 21.19km. potom ispit 17, na 21.19km. i najzad sa početkom u 12.18, poslednji ispit POWER STAGE ( donosi bodove za 5 najbržih ).

Na čuvenoj reli skakaonici KOLIN KREST, na ispitu VARGASEN, koji se vozio dva puta, kao broj 11 i 14, Norvežanin MADS OSTBERG je ostvario sa „ford fiestom WRC“ skokove od 42 i 44 metra ( slika 3 ). Rekord od 45 BRUNILDSENA nije oboren.

Generalni poredak posle drugog dana:

1. Latvala
2. Tanak + 3.8 sek.
3. Ožie + 16.6
4. Sordo  + 1.39.5 min.
5. Brin + 2.04.5
6.Evans  + 3.44.7
7. Padon  + 5.00.2
8. Lefevr  + 5.37.0
9. Tidemand  + 6.36.7
10. Suninen  + 7.52.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije