Nokian pneumatici pomeraju granice – Postavljen novi svetski rekord za najbržu vožnju na dva točka, 186.269 km/h

24. фебруар, 2017. #

 

 

BEOGRAD – 24. februar, 2017. godine – Zahvaljujući novoj tehnologiji Nokian pneumatika, postavljen je novi svetski rekord za najbržu vožnju na dva točka. Automobil koji je postavio rekord kretao se na dva točka brzinom od čak 186.269 km/h (115.76 mph). Novi svetski rekord je postavljen uz podrškuprofesionalne posade kompanije Vianor i dobro poznatog kaskadera Vesa Kivimakija. Pneumatici koji su korišćeni prilikom ovog poduhvata,ojačane su bočnom aramidnom tehnologijom Nokian guma.

 

Uloga guma postaje veoma važna u ekstremnim brzinama, što je posebno uočljivo kada su dve gume u praksijer su tada dve nalepnice veličine dlana jedini kontakt sa putem. Aramidna bočna tehnologija Nokian guma je omogućila izgradnju bočnih pregrada koje su posebno otporne na habanje i posekotine.Tajna ove tehnologije stoji iza izuzetno jakih aramidnih vlakana koja se takođe koriste čak i u vazduhoplovstvu i vojnoj industriji.

 

„Prilikom vožnje na dva točka pregrada održava kontakt sa putem, tako da smo dizajnirali posebne pneumatike za tu svrhu. Aramidna vlakna se dodaju bočnom gumenom jedinjenju i ona jačaju pregradu i pružaju veću otpornost na kidanje. Ipak, i strast i kreativno ludilo neopodnisu za svetski rekord, što je i moto za razvoj Nokian Tyres produkta. Na nama je da probamo nove stvari i testiramo naše granice. Samo tako ćemo kreirati bezbednije i trajnije gume u budućnosti.“– rekao je Matti Morri, tehnički direktor korisničkog servisa Nokian guma.

 

Stručnjaci Vianor landa su takođe učestvovali u postizanju svetskog rekorda, vodeći računa o automobilu koji je oborio rekord kao i njegovim gumama. Tim je bio na raspolaganju u slučaju zamene guma i konstantno je informisao vozača o stanju automobila i guma u realnom vremenu.

 

„Pokušavao sam i ranije da oborim rekord, ali bilo je bezuspešno. U jednom trenutku, shvatio sam da su izuzetno izdržljive gume ključ svega. Saradnja sa Nokian Tyres i Vianor omogućila je ovakav uspeh!“– istakao je Vesa Kivimaki, nosilac novog svetskog rekorda.

 

Svetski rekord za najbrži auto na dva točka je postavljen u skladu sa pravilima definisanim u Ginsovoj knjizi rekorda. Rekord je izmeren na Seinajoki aerodromu 31. avgusta 2016. godine.

PR.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije