Rallye Monte Carlo 2017 – Veliki obrt, Nojvil stao, Ožie na čelu !!

21. јануар, 2017. #

To se samo može dogoditi u reliju, u RELI ŠAMPIONATU SVETA, koji je ove godine počeo uz zaista puno neočekivanog. Brzinski ispit broj 13  bio je katastrofalan za mladog Belgijanca TIJERI NOJVILA, uzdanicu fabričkog tima „hjundai“, koji je pre poslednjeg današnjeg ispita imao veliku prednost od 51. sekunde, u odnosu na drugoplasiranog SEBASTIENA OŽIE, sa „ford fiestom“.

NOJVIL je uoči tog ispita izjavio da je svestan velike prednosti ali da mora biti pametan. Očigledno da je mladi as bio pod velikim pritiskom shvatajući da je ispred njega ŠANSA ŽIVOTA i PRVA POBEDA NA ČUVENOM RULET RELIJU. Mogao je biti prvi Belgijanac koji je trijumfovao na najomiljenijem i najprestižnijem reliju na svetu !

Negde na polovini 25.49 km. dugačkog brzinskog ispita NOJVIL i njegov suvozač NIKOLAS  su izleteli sa zaledjene steze i oštetili zadnji levi točak i vešanje. Bio je to pravi horor za odista izvanrednog reli asa koji je do tog trenutka pokazao puno znanja i veštine u ekstremno teškim uslovima. Nema prosto ni jednog jedinog iz samog vrha koji nije načinio grešku. Punih 40 sekundi je na trećem ispitu izgubio favorit, četvorostruki svetski prvak SEBASTIEN OŽIE, kada je skliznuo u jarak na ledom prekrivenoj krivini i da nije bilo publike koja ga je izgurala na stazu on bi sada bio gubitnik. Led RELIJA MONTE KARLO očito ne simpatiše brzu vožnju i surovo kažnjava.

OŽIE je u stilu pravog gospodina i vrhunskog profesionalca ,kada je na cilju saznao za maler NOJVILA , rekao da mu je žao jer je TIJERI vozio odlično..

U reli su se posle incidenata vratili KRIS MIK i JUHO HANINEN, medjutim, opet nisu imali sreće u skoro nikad težim brzinskim ispitima čuvenog relija, u francuskim Alpima. Prezadovoljan je svojim učinkom Norvežanin ANDREAS MIKELSEN. On tako vešto ali i brzo prolazi sve ispite i njegova „škoda“ ima neočekivano veliku prednost nad timskim rivalom, Čehom KOPECKIM, sada preko 3 minuta !

Sada se sve izmenilo, SEBASTIEN OŽIE je na čelu, posle 13 ispita  ima prednost nad drugoplasiranim timskim rivalom  OT TANAKOM 47.1  sekundu. Znajući kvalitete OŽIEA i njegovu uobičajenu koncentraciju, teško je poverovati da će velika zvezda propustiti poklon koji mu je pružio TIJERI NOJVIL. Sutra preostaju još samo četiri ispita, dva po 5.5 km. i dva po 21.36 km. Čini se da će SEBASTIEN OŽIE ostvariti prvi trijumf sa novom „ford fiestom WRC“ i svoju novu pobedu na RULET RELIJU.

Generalni poredak posle 13 brzinskih ispita :

1. OŽIE  – „ford fiesta“
2. TANAK – „ford fiesta“  + 47.1  sekund
3. LATVALA – „tojota jaris“  + 2.20.6
4. BRIN  – „sitroen“  + 3.47.3
5. SORDO – „hjundai“  + 4.03.2
6. EVANS – „ford fiesta“  + 7.27.2
7. MIKELSEN ( wrc 2 ) – „škoda fabija“  + 9.15.2
8. KOPECKI ( wrc 2 ) – „škoda fabija“  + 12.34.4
9. BUFIE  – „ford fiest R5    + 14.41.9
10. TIDEMAND ( rc 2 ) – „škoda fabija“  + 14.593

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije