Rallye Monte Carlo 2017 – Nojvil čuva prvo mesto

20. јануар, 2017. #

Ono što su milioni poklonika relija želeli dešava se upravo na snežnim planinskim stazama 85. RELIJA MONTE KARLO. Reč je o velikoj konkurenciji, pravom rivalstvu i neočekivanim obrtima. Belgijanac, 29. godišnji TIJERI NOJVIL, prvi vozač novog „hjundaia  i20 Coupe WRC“, bio je najbolji na četiri brzinska ispita, dva poslednja u ovom drugom danu pripala su SEBASTIENU OŽIEU, sa  novom „ford fiestom WRC“ , dok je jedan ispit dobio OŽIEOV timski rival iz M SPORTA, odlični Estonac OT TANAK ( prvi brzinski ispit je prema službenim informacija brisan ).

Ovaj RELI MONTE KARLO je počeo na najgori mogući način. Već posle desetak minuta, kada su u cilju bili OŽIE i NOJVIL a na stazi od 21.25 km. nekoliko narednih vozača, u jednoj zaledjenoj krivini je izleteo „hjundai“ HAJDENA PADONA i tom prilikom svom žestinom udario u neopreznog gledaoca koji je bio na samom rubu staze. Nesrećni posmatrač je nažalost tom prilikom teško povredjen a kasnije u bolnici izgubio život…
Taj tragični dogadjaj je još jednom podsetio na mnoge u proteklim godinama, kada su pokraj reli staza stradali veliki fanovi relija a sve u želji da budu što bliže svojim ljubimcima..
Organizatori i na najmanjim reli priredbama preduzimaju puno toga da bi bezbednost publike bila maksimalna, ali, teško je i prosto nemoguće svakog zaštititi.

U nastavku RELIJA MONTE KARLO 2017. TIJERI NOJVIL je dokazao zašto je zvanični vice prvak sveta. Njegov „hjundai“ se najbolje snalazio na zaista neverovatno teškim planinskim putanjama, na asfaltu koji je znao da bude i vlažan a potom zaledjen ili prekriven snegom i vodenim površinama.  NOJVIL već dugo godina nosi naočare i u privatnom životu a odredjena pomagala za bolji vid već su ustaljena praksa vrhunskih majstora relija .Trebalo je puno znanja ali i sreće i zadržati mašinu od 380 KS na pravoj putanji, sačuvati se velikih zanošenja i proklizavanja a to je sjajni Belgijanac baš na ovom reliju prikazao.

Koliko je aktuelni RELI MONTE KARLO delikatan najviše su osetili KRIS MIK, pa zatim odlični JUHO HANINEN, koji su u takvim uslovima načinili greške. Prosto da nema vozača, računajući i one sa vrha da nisu bar jednom skliznuli sa staze.
Sve je veoma pozitivno iznenadio Norvežanin ANDREAS MIKELSEN, ove godine u fabričkom timu „škode“. O njemu svi pričaju. Sa modelom „R 5“ 27. godišnji MIKELSEN je u minula dva dana održao pravu lekciju vožnje rivalima u kategoriji WRC 2  i RC 2, KOPECKOM i TIDEMONDU, rivalima sa „škodom fabijom R5“ – i jednog i drugog je posle samo 7  ispita ostavio čak za velikih 2.30 minuta !! i posle dva dana relija nalazi se na SEDMOM mestu u generalnom plasmanu.

RELI MONTE KARLO 2017. se nastavlja u subotu ujtru, prvim od sutrašnjih pet brzinskih ispita, koji počinje već u 08.08, na stazi od 31.17 km. Već negde oko 16 časova znaćemo da li je NOJVIL sačuvao vodjstvo ili ga je stigao OŽIE, ili se dogodilo nešto potpuno drugačije…

Generalni poredik RELIJA MONTE KARLO 2017. posle drugog dana :

1. NOJVIL – „hjundai“
2. OŽIE – „ford fiesta“  + 45.1  sekund
3. TANAK – „ford fiesta“    + 45.4
4. LATVALA – „tojota jaris“  + 2.09.7 minuta
5. SORDO – „hjundai“  + 2.57.8
6. BRIN – „sitroen“  + 3.04.1
7. MIKELSEN  ( wrc 2 ) – „škoda“  + 5.50.8
8. EVANS – „ford fiesta“  + 8.12.1
9. TIDEMOND ( RC 2 ) – „škoda“  + 8.22.4
10. KOPECKI ( wrc 2 ) – „škoda“  + 8.38.2

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije