Rallye Monte Carlo 2017 – Čije su šanse najveće ?

18. јануар, 2017. #

Danas posle podne na kratkoj stazi kod GAPA u južnoj Francuskoj, dugačkoj samo 3.35 km. održaće se probni ili test brzinski ispit, poslednja prilika takmičarima da još jednom provere svoje automobile, da isprobaju podešavanja i da ih eventualno koriguju. Biće to i mogućnost da se donese odluka o izboru raznih pneumatika a već se odavno zna da na RELIJU MONTE KARLO pneumatici mogu mnogo toga da reše.

Na RELIJU MONTE KARLO se već dešavalo da pravi izbor pneumatika i dobra procena stanja staze može drastično da utiče na poredak. Verovatno se sećate da se pre nekoliko godina francuski veteran, danas 55. godišnji FRANSOA DELKUR, koji i ove godine vozi, odluči  se u jednom momentu za pneumatike za sneg . Znao je da ga na prvom narednom brzinskom ispitu očekuje skoro suva podloga a onda, već na sledećem ispitu, sneg i potpuno drugačiji uslovi.Računao je dobro, da će u početku biti spor ali da ga u brdima očekuje prednost. DELKUR je dobro procenio, ostvario je odlično vreme, bolje od kvalitetnijih vozača i spremnijih timova.

Svi ozbiljni timovi koriste najmoderniju tehnologiju, najiskusnije prognostičare mišljenje lokalnog stanovništva, stručnjake za pneumatike i potom se donosi odluka. Uvažava se svačije mišljenje a koriste se svakako i podaci sa proteklih RULET relija.

Čije su šanse najveće? Većina smatra  Francuza SEBASTIENA OŽIEA i njegovu novu „ford fiestu WRC“ za najvećeg favorita. Tim M SPORT, za koji OŽIE vozi ove godine, ima bogato iskustvo, imaju automobil koji je doživeo izvesne modifikacije, testirali su ga sa četvorostrukim svetskim reli prvakom oko mesec dana. OŽIE naravno odlično poznaje svoj rodni kraj, francuske Alpe a podestimo da je na RELIJU MONTE KARLO pobedjivao u poslednje četiri godine.

U istoj ekipi je i talentovani Estonac OT TANAK, koji odlično poznaje „ford fiestu WRC“ i koji je u tom novom modelu prošao znatno više kilometara od OŽIEA. TANAK je i protekle sezone prikazao koliko je kvalitetan i sposoban za pobedjivanje.

Mnogi takodje najviše izgleda daju vrlo kvalitetnoj, iskusnoj i bogatoj ekipi HJUNDAI i njihovim predstavnicima, pre svega  Belgijancu TIJERI NUVILU, vice šampionu sveta i Novozelandjaninu HAJDENU PADONU. Oni su minule godine naučili puno toga i njihov napredak je evidentan pa neće biti nikakvo čudo ako baš NUVIL ili PADON pobede na ovom 85. RELIJU MONTE KARLO u novom „hjundaiu i20 kupe WRC“.

Na listi favorita je i ime Irca KRISA MIKA. On je takodje dokazao da može pobedjivati a najnovijeg „sitroena C3 WRC“ francuzi, sa šefom IV MATONOM , već dugo ispituju, testiraju i dovode u optimalno stanje.

Za Finca JARI MATI LATVALU većina poznavalaca SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA kažu da je reč o vrhunskom vozaču, ali, LATVALA je kao što je poznato tek nedavno seo za volan nove „tojote jaris WRC“, automobila koji nije još potpuno ispitan, iako po rešenjima, snazi i svemu potrebnom može da se nosi sa FORDOM, HJUNDAIEM i SITROENOM.

U svakom slučaju, već sutra uveče, posle dva noćna brzinska ispita, dakle negde pred ponoć, biće nam nešto jasnije kada je reč o favoritima !

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije