Dakar reli 2017 – Zvezde maratona

3. јануар, 2017. #

Svi ljubitelji relija i reli maratona znaju vrlo dobro ko su  STEFAN PETERHANSEL, SEBASTIJAN LOEB, MIKO HIRVONEN, NASER AL ATIJA ili recimo NANI ROMA….to su prave zvezde DAKAR RELIJA, ali, mora se naglasiti da fantastičnih učesnika ima još puno…

Do pre nekoliko godina malo ko je kod nas znao za devojku iz Španije – za motociklistkinju LAIU SANZ. Ona se pre nekoliko godina pojavila na najvećem maratonu a stigla je sa pedigreom višestruke prvakinje Evrope i sveta, u moto trial trkama. LAIA danas ima 31. godinu, rodjena je u Barseloni, gde je prava zvezda a dugo godina je vozila za fabrički tim „honde“. Na ovom DAKARU se predstavlja motociklom „ktm 450“. Ona je već ušla u istoriju DAKARA, kao najbolje plasirana dama na svetu !. ..U minule tri godine bila je na 15. na 9. i na 16. mestu. Za jednu nežnu lepoticu kakva je LAIA, to je zaista briljantan rezultat.

Na ovom DAKARU u karavanu koji juri kroz bespuće Argentine i Bolivije, nalazi se i 41. godišnja Austrijanka ILKA MINOR.  U svetu velikih WRC relija već je dugo godina i stekla je reputaciju kao izvanredan kopilot, smirena, hrabra, naučena svim tajnama čitanja „radara“, suvozač brzim majstorima volana kao što su HENING SOLBERG, MANFRED ŠTOL, EVGENIJE NOVIKOV i sada na DAKARU 2017 , MARTIN PROKOP. To su sve dobro poznati vozači WRC serije. ILKA MINOR je doživela i najgore reli trenutke, prevrtanje i povrede a na WRC podijumu je bila više puta…

Pažnju sportske javnosti privlače i braća blizanci TIM i TOM KORONEL, 44. godišnji Holandjani od kojih, za koji trenutak mladji TOM, ima briljantnu karijeru sportskog vozača na najpoznatijim trkama turističkih automobila, na kružnim stazama. TOM je i dobar poznanik našeg najboljeg automobiliste DUŠANA BORKOVIĆA, iz perioda zajedničkih WTCC trka. Braća KORONEL su već više puta na DAKARU a TIM je ostvario najbolji plasman na 35. mestu. Uvek su učestvovali laganim i brzim „bagi“ vozilima a na ovom DAKARU voze „suzuki swift GL“u tek formiranoj klasi UTV.

Najzad, red je pomenuti čoveka koji pripada ZVEZDAMA GINISA. To je 75. godišnji Japanac, YOSHIMASA SUGAVARA, iz Tokija. SUGAVARA iza sebe ima čak 20 DAKAR RELIJA !!!, kao vozač kamiona.Tri puta je uspeo da završi na sjajnoj DRUGOJ poziciji a ove godine opet vozi kamion „hino“. Sada naravno ne može očekivati visok plasman, medjutim, gospodin SUGAVARA je omiljen lik medju svim učesnicima karavana. Pre nekoliko godina se sprijateljio sa ekipom GABORA SAGMAJSTERA i sa mehaničarem i motociklistom MARKOM KOPUNOVIĆEM iz Subotice. Onda je stari YOSHIMASA SUGAVARA probao i pravu vojvodjansku kajsijevaču.

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije