Dakar reli 2017 – Završena modifikovana 7. etapa

9. јануар, 2017. #

Zaista užasno kišovito vreme je od mnogih delova 622 km. dugačke sedme etape  načinilo nepregledne vodene površine i prava jezera. Od nekih potoka su nastale bujice a organizatori 39.DAKAR RELIJA su opet bili prinudjeni da zarad bezbednosti pre svega- menjaju trasu. Odlučeno je da se eliminiše pronalaženje takozvanih kontrolnih tački i konačno je sumorna Bolivija ostala za ledjima blatnjavog karavana.

Kada se na DAKAR etapama priroda razgoropadi i prikaže svoju moć, najgore je motociklistima i vozačima kvadova. Obučeni u dobre jakne i pantalone, sa jakim čizmama, rukavicama i kacigama, prinudjeni su da se štite negde nabavljenim plastičnim folijama, da ih lepe jakim trakama a upravljanje motociklom uz obavezno praćenje navigacionih uredjaja i putne knjige predstavlja najblaže rečeno pravi horor.

Automobilisti i vozači kamiona su u svojim kabinama i bar imaju s kim da razgovaraju, da jedan drugog podrže ili koriguju,da timskim naporom savladaju sve psihološke probleme……

Medju motociklistima je danas dominirala HONDA. Dugajlija iz Amerike,  25. godišnji RICKY BRABEC ( 1.85 m.) zabeležio je prvu pobedu i to je mladom sportisti  veliki stimulans u preostalih pet etapa. Samo 1.44 minuta kasnije u cilj je ušao poznati motociklsta iz Portugala PAULO GONCALVES, sportista velikog srca i vicešampion DAKARA iz  2015. godine. Njega je svet upoznao na  DAKAR MARATONU 2014. godine, koji je predstavljao najgoru dramu za omalenog Portugalca a slika GONCALVESA koji plače pokraj „honde“ u plamenu obišla je celi svet. GONCALVES je i ovih dana izazvao emocije publike i ljubitelja ove ekstremne discipline, kada je stao da pomogne svom direktno protivniku, velikom rivalu iz ekipe KTM,Australijancu TOBIJU PRAJSU, kojeg je zatekao na zemlji sa teškim prelomom noge. Sjajni PAOLO GONCALVES je bez razmišljanja zaustavio svoju „hondu“ i pomogao da se zvanični šampion DAKARA, pobednik iz 2016. TOBY PRICE, transportuje do bolnice.

Današnju sedmu etapu je završio i naš predstavnik, GABOR SAGMAJSTER. Stigao je kao 89. Uoči polaska je imao vremena da nam se javi telefonom i da izgovori:

„Ovde u Boliviji je stvarno užasno, ne osećam se najbolje, muči me stomak ali nastavljam i budite sugurni da se nadam cilju. Trudiću se da ne rizikujem a mnogo mi znači što znam da me pratite i da redovno informišete publiku u Srbiji o mojim rezultatima. Veliki pozdrav svima u zemlji“.

U klasi automobilista moćni PEŽO drži sve konce u svojim rukama a PETERHANSEL je opet bio najbrži. LOEB je u cilj stigao samo 48 sekundi kasnije, a treće mesto podijuma, u sedmoj etapi, je zauzeo DE VILIERS sa „tojotom“ i sa 3.33  minuta zaostatka.

Medju vozačima kvadova, najbolji je bio Rus KARYAKIN, sa „jamahom“, a kod kamiondžija opet Holandjanin DE ROOY, sa „ivekom“.

Sutra je na programu osma etapa, UYUNI – SALTA, dugačka 829 kilometara i sa brzinskim ispitom od čak 429 km.

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije