Dakar reli 2017 – Sudar amatera i profesionalca

12. јануар, 2017. #

To se već dogadjalo puno puta na minulim DAKAR maratonima, da zahuktali automobil ili čak kamion, što je totalno rizično,  prilikom preticanja zakači i obori motociklistu.

Danas u 11.29 po lokalnom vremenu, kako je objavio organizator, čuveni Francuz i 12 puta šampion DAKARA, STEFAN PETERHANSEL, sudario se sa hrabrim motociklistom iz Slovenije, 34. godišnjim SIMONOM MARČIĆEM.  Iako su slabiji i nezaštićeni motociklisti i u javnom saobraćaju znaju da budu neoprezni ali u konkretnom slučaju bi se reklo da je veliki as „PEŽOA“ ipak mogao biti pažljiviji. Takodje je stigla informacija da je PETERHANSEL  stao i pomogao MARČIĆU, pa stoga verujemo da je takmičaru sa „ktm“ motociklom dobro i da će nastaviti sa odličnim vožnjama u amaterskoj klasi MARATON, gde je solidno plasiran. U generalnom poretku SIMON MARČIĆ je bio na 65. poziciji, medjutim na zvaničnoj listi danas nema MARČIĆA posle tačke WP1…. Nažalost upravo saznajemo da je Slovenac SIMON MARČIĆ prilikom sudara sa PETERHANSELOM slomio nogu !!!…Šampioni auto sporta imaju puno privilegija ali i puno odgovornosti. STEFAN PETARHANSEL je ovoga puta pogrešio.

Na današnjem brzinskom ispitu, podeljenom u dva dela negde na sredini je poveo DEPRE, ali, pobedio je u samom finišu PETERHANSEL ispred LOEBA i nekadašnjeg moto šampiona DEPREA.U generalnom poretku trojka sa „lavićima“ je toliko dominantna da se potvrdjuju prognoze o njihovoj superiornosti u odnosu na „tojotu“ i „minija“. Stiče se utisak da u „PEŽOU“ nema timskih naredbi i da će sami vozači umećem i srećom kreirati pobednički podijum.

U klasi motociklista mladi Amerikanac SEM SUNDERLEND, sa „ktm“, danas nije blistao, ali, zadržao je lidersko mesto. GABOR SAGMAJSTER očigledno ne želi da rizikuje. Iskustvo ga je naučilo da je prevelika brzina u završnici potpuno neprihvatljiva i da je najbitnije zdrav i čitav stizati na cilj etapa. Prema poslednjim informacijama, SAGMAJSTER je brzinski ispit završio kao 59. a u generalnom plasmanu je sada na 77. mestu

Medju vozačima kvadova Rus DMITRI KURYAKIN mudro čuva čelo i hita ka svojoj prvoj DAKAR pobedi, dok njegovi zemljaci sa „kamazima“, SOTNIKOV, NIKOLAEV i MARDEEV u klasi kamiona, daju svima do znanja da RUSIJA mora trijumfovati u teškoj kategoriji.

Sutra je na programu pretposlednja etapa 39. DAKAR RELIJA koji se već devetu godinu za redom održava u zemljama Južne Amerike.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije