Dakar reli 2017 – Počela je i druga etapa od 803 km. ( Loeb prvi, Sagmajster 89. ) )

3. јануар, 2017. #

Prva etapa 39. DAKAR RELIJA, koja bi se mogla nazvati „mačji kašalj“ u odnosu na ono što sledi, sada je iza nas a karavan odvažnih je već duboko u Argentini. Dok u Srbiji hara vrlo neprijatni grip, u zemlji HUANA MANUELA FANDJA, temperatura vazduha se penje i preko 40 stepeni celzijusa, pa možemo samo pretpostaviti kako je vozačima u sportskim kombinezonima i kacigama.

Staza od mesta RESISTENCIA do grada SAN MIGUEL DE TUCUMAN u prvom delu ima takozvani vezivni deo, pri kraju je BRZINSKI ISPIT od 275 kilometara, pa onda još malo vezne trase i potom cilj etape – ukupno 803 kilometra.

Ukupno 316 vozila ( 142 motocikla, 37 kvadova, 77 automobila, 10 UTV vozila i 50 kamiona ).

Posle obračunavanja rezultata druge etape i upisivanja kaznenih vremenskih sekundi ili možda minuta, često zbog prekoračenja dozvoljene brzine u naseljima ili pogrešne navigacije i neprolaska pokraj skrivenih elektronskih tačaka, znaćemo izgleda malo bolje, ko je spremniji i ko je bio SREĆNIJI.

Organizatorima ponovimo nije nimalo lako. Iako su angažovani timovi sa dobrim iskustvom, iako je vrhunska tehnologija upotrebljena, iza svega stoji čovek…. a greške su neminovne. Važno je da je početna etapa prošla bez značajnog angažovanja medicinskih helikoptera i da su svi  takmičari zdravi. Mehaničari su tokom protekle noći imali pune ruke posla. Čak i kod onih koji nusu imali priblema, jer se posle svake etape mora proveriti svaka sitnica.

S obzirom na dužinu etape od 803 km.  moramo sačekati sa konačnim rezultatima, koji će recimo za klasu kamiona stići verujemo negde pred ponoć po našem satu. Takodje moramo očekivati i prepravke u plasmanima zbog naknadnog dodavanja kaznenih poena. Za sada samo vest da je favorit firme KTM -a, maksimalno spreman Australijanac TOBI PRAJS, sasvim ubrzao i da će verovatno  „skinuti“ sa trona vdećeg Juan Pedra Garsiu.

Naš šampion GABOR SAGMAJSTER, sa starim „ktm replikom 450“, prvi brzinski ispit je završio na 95. mestu. Bio je vidno iscrpljen ali  sumnjamo da će oduzeti gas. Pitanje je samo koliko će 45. godišnji veteran iz Subotice, sa 120 kg. uspeti u ogromnim naporima, da zabeleži dobar plasman i što je najbitnije u svakom reliju, da dodje do cilja !
Najnovije: U klasi motociklista drugi brzinac je dobio  TOBI PRICE , pobednik DAKARA 2016, na drugom mestu ukupnog poretka je GONCALVES sa „hondom“ i  +2.54 minuta, treći SUNDEDERLAND sa „ktm“ i + 3.23.
SAGMAJSTER  je  na brzinskom ispitu bio 89. sa zaostakom 1.04.48 za pobednikom. SAGMAJSTER je posle drugog dana na 88. mestu u generalnom plasmanu

Kod automobilista LOEB je pobedio na drugom ispitu, drugi  je AL ATIJA ( + 1.23 min.  ), zatim slede SAJNC, DE VILIERS, AL RAJHI. PETERHANSEL sedmi, HIRVONEN osmi….

LOEB je tako preuzeo vodjstvo u generalnom i beži AL ATIJI  28 sekundi, SAJNC je na trećem mestu i zaostatkom 1.56 minuta. DE VILIERS  je četvrti  sa + 2.05, a ROMA peti sa +2.56.

U klasi kvadova u generalnom vodi Argentinac  COPETTI a medju kamionima je na prvoj poziciji   „renault trucks“ i trojka iz Holandije, sa VAN DEN BRINKOM, ispred SOTNIKOVA sa „kamazom“.

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije