Dakar reli 2017 – Peterhanselu 13. titula, Sagmajsteru 7. podijum

14. јануар, 2017. #

Posle dve nedelje besomučne jurnjave po terenima PARAGVAJA, BOLIVIJE i ARGENTINE, završen je i 39. DAKAR RELI, auto moto maraton koji je premijerno započeo još 26.12.1978. godine u PARIZU i vodio prema SENEGALU u AFRICI.

Vrlo brzo je postao neobično popularan a prvi karavan koji je na otvaranju imao 182 vozila povećao  je tokom godina broj učesnika i na nekoliko stotina. Godine 2008. DAKAR RELI je zbog pretnji terorista preseljen na teritoriju JUŽNE AMERIKE. Na startu ovog maratona je bilo 317 vozila.

Pobednici najnovijeg DAKARA RELIJA su svi koji su posle više hiljada kilometara stigli na cilj u BUENOS AIRESU. Prema utiscima mnogih, ovaj 39. maraton je bio najteži od svih. Tome su pre svega doprineli posebno teški vremenski uslovi, olujno i kišovito nevreme u BOLIVIJI, na visinama i preko 4000 metara, zbog čega su otkazane dve kompletne etape a nekoliko brzinskih ispita je skraćeno.

U najtežoj klasi, klasi motocikala, na startu su se našla 143 vozača a na cilj stiglo 97. Prvo mesto i to prvi put u karijeri osvojio je fabrički vozač KTM-a, Amerikanac SAM SANDERLEND. U toj kategoriji, u klasi MARATON, po deseti put je učestvovao i godinama jedini predstavnik SRBIJE, Subotičanin GABOR SAGMAJSTER, sa pet godina starim „ktm“ motociklom. Plasirao se na 73. mesto u generalnom plasmanu i na 20 u svojoj amaterskoj klasi.

U klasi automobila prva je posada iz Francuske, STEFAN PETERHANSEL – ŽAN POL KOTRE, sa fabričkim „pežoom 3008 DKR“. PETERHANSEL je odbranio zvaničnu titulu DAKARA, osvojivši 13. put laskavo odličje. Na cilj su stigla 63 vozila, od 87 na startu, uključujići i UTV klasu gde su prvi bili LEANDRO TORES i LURIVAL ROLDAN, iz BRAZILA.

U klasi kvadova, motocikala sa četiri točka, prvi je Rus SERGEJ KARJAKIN, sa „jamahom“. Ostvario je svoju prvu pobedu na DAKAR RELIJU. Startovala su 37 takmičara a na cilju su stigla  22.

U klasi kamiona prva je posada iz Rusije, sa „kamazom“, EDUARD NIKOLAEV,  suvozač EVGENI JAKOULEV i mehaničar VLADIMIR RJUBAKOV. Od 50 kamiona na početku relija, na cilj je stiglo 45.

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije