Dakar reli 2017 – Dame lavovskog srca

8. јануар, 2017. #

Aktuelni 39. DAKAR RELI opet je privukao nekoliko odvažnih žena, pa se na startu teškog maratona, u ponedeljak, 2. januara u Asusionu u Paragvaju, pojavilo 6 predstavnica nežnijeg pola ( 3 u klasi motocikala, 2. u klasi kvadova i 1. u klasi automobilista, kao suvozač ).

O ženama i njihovim uspesima u auto moto sportu ne piše se ni  blizu toliko koliko o šampionima relija i auto trka – bez razloga, bez iole korektnosti i to sve zbog muške ljubomore.

Jer kako jednom vrhunskom sportskom asu objasniti  da je jedna MIŠEL MUTON svojevremeno neobjašnjivo dobro vozila vrhunski „audi kvatro“ i da je čak TRI PUTA, NA RELIJIMA SVETSKOG ŠAMPIONATA , POBEDILA SVE MUŠKARCE. Priču o legendarnoj gospodji MUTON, koja je danas visoki funkcioner u FIA, zadužena za bezbednost, je jedna od najlepših storija i dovoljno govori o mogućnostima i dometima nežnih lepotica.

Na 39. DAKAR RELIJU ubedljivo najsitnija, visoka samo 1.60 m. i teška 46 kilograma !!! je Italijanka iz Livorna, KAMELIJA LIPAROTI. Gospodja KAMELIJA ima 43 godine i 7 puta je završila DAKAR RELI. Sada se polako priprema za nastavak relija a posle prvog dela je na 16 mestu i može se reći da ja pravi heroj medju damama.

Na poziciji broj 16. posle minulih etapa ovog DAKARA je i poznata Austrijanka ILKA MINOR, suvozač češkog reli vozača MARTINA PROKOPA.

Oni koji ozbiljnije prate automobilski sport sigurno znaju šta su sve uradile MIŠEL MUTON, ANDREA MAJER, ENI SIL i DANIKA PATRIK.

Podsetimo. Francuskinja Mišel Muton, danas visoki funkcioner FIA, jedina je žena na svetu koja je 1982. godine sa „audijem kvatro“  TRI PUTA pobedila sve muškarce, na relijima u Portugalu, na Akropolisu i Brazilu.

ANDREA MAYER je Nemica, više puta je bila na DAKAR RELIJU, vozila je motocikl, auto i kamion i u klasi automobila 2004. osvojila 5. mesto. Godinama živi sa čuvenim STEFANOM PETERHANSELOM.

ENI SIL je Švedjanka koja je takodje više puta bila  na DAKAR RELIJU, doživele je više teških padova a jedina je osoba na svetu koja se motociklom „honda 250“, popela na MONT EVEREST, i ostvarila svetski rekord postigavši visinu od neverovatnih 5305 metara !!!!

DANIKA PATRIK je Amerikanka, jedina je žena na svetu koja je pobedila u jednoj trci formule INDIKAR gde su učestvovli samo muškarci, vrhunski vozači te serije. Ona je manekenka i više zaradjuje od toga nego od trka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Članci iz iste kategorije