Dakar reli 2017 – Al Atijah dobio prvi ispit, Sagmajster 95 ???

2. јануар, 2017. #

U Južnoj Americi, na 39. DAKAR RELIJU, koji je jutros počeo u Paragvaju, završen je i prvi brzinski ispit. Na kratkoj stazi po makadamu, dugačkoj samo 39 km. , u klasi automobila, koja inače privlači i najveći broj fanova, najbolje se snašao poznati as iz KATARA, 45. godišnji NASER AL ATIJAH, sa suvozačem, Francuzom MATTHIEU BAUMEL-om ( suvozači se često malo pominju ali su baš na auto maratonima od neprocenjivog značaja za vrhunske rezultate ). Pobedio je na prvom ispitu ali je imao posle toga i dosta sreće jer mu se automobil zapalio pa ga je do bivaka došlepao timski kolege DE VILIER.

Iskusni  relista koji iza sebe ima mnoštvo reli pobeda u klasičnim reli takmičenjima, dva trijumfa na DAKARU, pobede na relijima u Maroku, Kataru, Abu Dabiju itd., značajna učešća u WRC seriji, prvi put na ovom maratonu je startovao sa specijalno pripremljenom „toyotom hilux 4×4“ u ekipi  TOYOTA GAZOO RACING.

AL ATIJAH je na prvom ispitu bio najbolji a iza njega su se plasirali PONS ( „ford“ ), ROMA ( „toyota“ ) i SAJNC ( „pežo“ ). Čuveni Francuz SEBASTIEN LOEB je bio šesti sa „pežoom“, relista HIRVONEN je ostvario deveto vreme a jedan od proglašenih favorita, „Mister Dakar“ sa 12 pobeda, Francuz STEFAN PETERHANSEL ( „pežo“ ) je imao 12. vreme, sa zaostatkom za AL ATIJAHOM – 1 minut i 34 sekunde. Valja imati u vidu da je reli tek počeo i da pravi izazovi slede. AL ATIJAHU ovaj prvi trijumf na brzincu DAKAR 2017, sa novom „toyotom“,  puno znači a on je takav borac kojeg se kompletna ekipa „pežoa“ baš pribojava.Na današnjem prvom ispitu, generalno gledajući, automobilista AL ATIJAH je vozio prosečno 92.08 km/h, motociklista GARCIA 82.9 k/h , KOLOMI sa kamionom 78 km/h a MEDEIROS sa kvadom 71.9 km/h.

Velika takmičenja su i ogroman izazov za organizatore pa zato ne treba da nas čudi ako neko pogreši u obračunavanju vremena i kada dodje do  ispravki. Verujemo da će tako biti i u slučaju jedinog predstavnika Srbije, GABORA SAGMAJSTERA ( na slici, na startnom podijumu pokraj direktora relija MARK KOME ) koji je prema zvaničnim navodima zauzeo 95. mesto ( 37  minuta i 35 sekundi na stazi od 39 km ). Njegov prijatelj DJENEŠ, iz Rumunije, vodja ekipe Sagmajstera, je bio 33. Madjar DEŠI 80. a Slovenac MARČIĆ 86.

Sa DAKAR RELIJA 2017, novinar PEDJA MILINKOVIĆ šalje i izjavu GABORA :

„Bilo je dosta interesantno, puno kamenja na stazi, prošao sam kroz neke klisure i vodu. Na prvom ispitu se ne može dobiti puno a može se dosta izgubiti“.

Pedja Milinković ima podatak da je GABOR ostvario 64. vreme, ali, dodaje da valja sačekati zvanične informacije… U kategoriji motocikala prvi ispit je dobio PEDRERO GARCIA sa „šerkom“, favorit TOBI PRICE je bio tek 17, ali, recimo još jednom da je ovo tek početak, mnogo toga tek sledi…

U klasi kvadova prvi ispit je pripao MEDEIROSU sa „jamahom“ dok je kod kamiondžija najbrža bila ekipa sa „tatrom“ i KOLOMIJEM.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije