WRC – Latvala i Haninen voze „tojotu jaris WRC 2017“

13. децембар, 2016. #

Još nešto više od mesec dana je ostalo do početka nove sezone SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA 2017, do RELIJA MONTE KARLO,  a u društvu takmičara i reli timova vesti pristižu skoro svakog dana.

Zvanični net sajt WRC.COM i mnogi drugi koji se bave relijem objavili su da je TOYOTA posle čak 17 godina opet u RELI ŠAMPIONATU SVETA i da će vozači biti Finci JARI MATI LATVALA ( 31.god. ) i JUHA HANINEN ( 35 god. ), uz test vozača, takodje Finca ESAPEKU LAPIJA.

Biće to TOYOTA GAZOO RECING TEAM na čelu sa legendarnim finskim asom, četvorostrukim šampionom sveta TOMIJEM MAKINENOM ( 52 god. ).

Navijači već imaju dovoljno razloga za prognoze i nagadjanja, ko će biti najveći favorit, koji je tim najbolji, ko je više testirao itd…..

Što se tiče TOYOTE, iskusni MAKINEN vrlo dobro zna  da je JARI MATI LATVALA vanserijski vozač i da ima sjajno iskustvo iz čak 169 WRC takmičenja. Nešto stariji JUHA HANINEN je najbolje rezultate postizao za volanom „škode“ i bio šampion u serijama SWRC,IRC i ERC. Najmladji, ESAPEKA LAPI je zvanični prvak sveta u WRC 2, takodje sa „škodom“. Očekuje se da će JARI MATI LATVALA jurišati na pobede u sezoni koja je na pragu.

Veliki broj poznavalaca ove discipline, ipak, najviše izgleda daje timu M-SPORT i zvaničnom svetskom šampionu Francuzu SEBASTIENU OŽIEU, a ako se podsetimo da je FORD „naučio mnoge lekcije“ u minulom periodu i da iskustvo popularnog SEBA stiže kao šlag na torti onda ima smisla tom timu davati najviše šansi. Ako se tome dodaju i izvanredne vožnje OT TANAKA, u ovogodišnjem šampionatu, onda M-SPORT s pravom može očekivati zlatnu sezonu.

Naravno ne sme se zaboraviti SITROEN i njihov biser, Irac KRIS MIK, koji je već dokazao da itekako zna kako se stiže do pobede, a to je i dokazao ( ovogodišnje pobede u PORTUGALU i FINSKOJ gde je bio bolji od sva tri vozača VOLKSWAGENA ). SITROEN je puno sati posvetio testovima i pripremama baš za sezonu 2017.

O ekipi HJUNDAI je već sve poznato. Sa novim „i20 coupe WRC 2017“, NOJVIL, PADON i SORDO biće takodje pretendenti za podijum.

U svakom slučaju, jedno je sigurno – pred nama je izuzetno zanimljiva sezona RELI ŠAMPIONATA SVETA. Nadajmo se da će kao i uvek privući ogroman broj publike, da će biti konkurentna i neizvesna i što je najvažnije za sve bezbedna.

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije