Dakar reli 2017 – Miran Stanovnik, najbolji sa ovih prostora !

30. децембар, 2016. #

U očekivanju starta 39.DAKAR RELIJA, valja se podsetiti onih odvažnih ljudi, sa ovih prostora, koji su uspeli da se domognu najvećeg svetskog maratona a posebno onih koji su imali moć i sreću da ga završe i da se kao heroji popnu na ciljni podijum.

Ubedljivo najuspešniji, bez i jednog premca, čak se može reći neverovatno hrabar, uporan i svakako maksimalno kvalitetan je 52. godišnji Slovenac, motociklista MIRAN STANOVNIK,danas  predsednik opštine u blizini Ljubljane, LOG DRAGOMER. STANOVNIK je čak 18 puta učestvovao na DAKAR RELIJU, vozio je i u Africi a i kada je maraton preseljen u Južnu Ameriku. Kao privatnik stigao je na cilj TRI PUTA KAO 13 !!!….. Ispred a i iza njega su bili članovi najmoćnijih fabričkih ekipa. MIRAN je pre nekoliko meseci po drugi put postao otac a njegova karijera motocikliste još traje i on redovno trenira i učestvuje na ekstremno teškim endjurans trkama.

Po broju dolazaka na cilj DAKARA odmah je tu i naš predstavnik, motociklista GABOR SAGMAJSTER iz Subotice. Predstojeći reli mu je deseti po redu a uspeo je da dodje na cilj ŠEST PUTA. SAGMAJSTER je ubedljivo najteži motociklista, zovu ga „big men“, ima bar 40 kilograma više od drugih ali je njegova prednost u snazi i fantastičnoj psihi koja mu omogućava da prevazilazi i najteže prepreke.

Hrvatski motociklista PATRIK POLIMAC je 1991. godine završio DAKAR RELI na vrlo cenjenom 47. mestu,a svi poznavaoci ove discipline vrlo dobro znaju da je najteže onima koji su na dva točka.

Još jedan hrvatski motociklista je posle velikih napora stigao na cilj DAKAR RELIJA. Bio je to ZLATKO KANDRNKA a njegovo 93. mesto, 2000. godine u Africi, kao amatera u konkurenciji mnogo iskusnijih i bogatijih, može se zaista smatrati zlatnim rezultatom.

Hrvatska auto posada ZVONIMIR MARTINČEVIĆ – MARIN FRČKO može se pohvaliti sa četiri učešća na DAKAR RELIJU a njihov najbolji plasman, sa „tojotom land kruzer“, bilo je 72. mesto, 2005. godine na cilju u Senegalu.

Prvi hrvatski predstavnik na DAKAR RELIJU bio je poznati šampion Jugoslavije u reliju, brdskim i kružnim trkama, poznati as i odličan majstor volana TIHOMIR FILIPOVIĆ. Zajedno sa Andžejom Koperom stigao je na cilj DAKARA, 1989.godine kao 77. u jednom „lend roveru“.

U grupi od samo OSAM TAKMIČARA SA OVIH PROSTORA, u istoriji DAKARA dugačkoj 38 godina,  koji su uspeli da dodju do kraja relija i da dobiju tradicionalnu medalju za osvojeni cilj je i mladi motociklista iz Slovenije, 34. godišnji SIMON MARČIĆ, koji ima plasman na 79. poziciji.

Četvorica hrabrih sportista, sa ovih prostora, nisu uspeli u velikoj želji, nisu imali sreće da dodju do kraja velikog svetskog maratona. Više puta je to pokušavao veoma uporni Hrvat DRAŽEN ĆURIĆ. Vozio je i u Africi i u Južnoj Americi, i motocikl i automobil, ali nije imao sreće, iako je u toku etapa postizao neobično dobre plasmane. Sreća nije bila saveznik odvažnim ali ipak neiskusnim takmičarima iz Srbije, BOJANU MILANOVIĆU i DARKU VELJKOVIĆU. Oni su 2013. u jednom „opelu“ odustali već na početku teških etapa. Sličnu sudbinu doživeo je i beogradski motociklista BOŽO RISTIĆ. Na  31.DAKAR RELIJU 2009. godine, RISTIĆ je odustao posle teškog pada i havarije motocikla, ali, njegovo učešće je ostalo upamćeno po pomoći GABORU SAGMAJSTERU, da osposobi svoj motor i da dodje do cilja.

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije