Dakar Rally 2017. – Za 30 dana elita na okupu, Sagmajster po 10. put !

2. децембар, 2016. #

Drugog dana januara 2017. iz PARAGVAJA, prema Boliviji i Argentini krenuće preko 400 učesnika najvećeg maratona na svetu. Na stazi dugačkoj oko 10.000 km.( računajući i vožnju od bivaka do starta i od cilja do bivaka – samo staza je dugačka 8.818 km. ) naći će se motociklisti, automobilisti, vozači kvadova i kamiona, sa jednim najbitnijim i posebno uvažavanim ciljem – DA STIGNU NA CILJ !!!

U klasi automoblista ili bolje reći specijalnih terenskih mašina, okupiće se prave zvezde, čuveni reli šampion SEBASTIEN LOEB, njegov legendarni sunarodnik, Francuz STEFAN PETERHANSEL, jedan od doajena i „gospodin za volanom“, Španac KARLOS SAJNC, sjajni vozač iz Katara, NASER AL ATIJAH, poznati vice-prvak WRC-a, Finac MIKA HIRVONEN, pa zatim NANI ROMA, relista PROKOP, višestruki pobednik DAKARA u moto klasi a sada učesnik u kategoriji automobilu, SIRIL DEPRE, as sa kružnih trka TOM KORONEL, veoma uspešni DE VILIJERS i drugi.

Medju neustrašivim vozačima motocikala, kojima će kao i uvek biti najteže, najveće šanse ima TOBI PRICE iz Australije sa motociklom „KTM“, STEFAN SVITKO i veteran PAULO GONCALVES, dok se proboju u sam vrh nada neverovatna dama iz Španije, LAIA SANZ , fabrička vozačica „HONDE“, višetruka prvakinja sveta u moto trialu i drugim moto disciplinama.

Medju asovima kvadova za sada nema prijava čuvene braće PATRONELI, a na vrh će jurišati Poljak RAFAL SONIK , zatim Čeleanac CASALE, dok će kao žena biti opet zapažena odvažna Italijanka CAMELIA LIPAROTI.

U klasi kamiona favoriti su DE ROY sa „ivekom“ i svakako timovi iz Rusije sa „kamazima“.

Našu zemlju će opet predstavljati odlični motociklista, Subotičanin i višestruki državni prvak SRBIJE u motokrosu, GABOR SAGMAJSTER.   Uveliko  se priprema za svoj DESETI DAKAR RELI, za taj ekstremno težak  maraton dugačak oko 10.000 kilometara, koji se kao što je poznato vozi van puteva, po pesku, dinama, blatu, makadamu, na ogromnim visinama i u najtežim uslovima.

GABOR SAGMAJSTER je čak ŠEST PUTA stigao na cilj  DAKARA a 2014. godine je ostvario kao privatnik 53. mesto u generalnom plasmanu motociklista, vozeći motor marke „KTM“ u maraton kategoriji.  (SAGMAJSTER je dva puta odustao a jednom, 2008. je na startu saznao da je reli otkazan zbog pretnji terorista u Africi, posle čega je takmičenje preseljeno u Južnu Ameriku ).

„Već duže vreme sam na specijalnom treningu kod trenera Zorana Ivanovića. Skinuo sam čak 18 kilograma, imam poseban jelovnik.   Sada sam potpuno usmeren na obezbedjivanje sredstava za put. Voziću kao i početkom ove godine za rumunski tim koji se pokazao kao izvanredan a desna ruka za sve propratne obaveze mi je i dalje moj veliki prijatelj i saradnik, novinar RTS-a, PREDRAG PEDJA MILINKOVIĆ. Moj motocikl je već na brodu koji je krenuo za Južnu Ameriku a mi smo predali molbe za PARAGVAJSKU vizu. I ovoga puta u e

 

 

 

kipi koja me prati biće i  moj mladji sin RIČARD“

Nažalost,  na RTS-u neće biti  uobičajenih  večernjih reportaža sa najvećeg svetskog maratona na točkovma, ali, sajtovi „VRELE GUME“ i „MOJ SVET BRZINE“ pratiće  rezultate u svih 12 etapa DAKAR RELIJA 2017. koji se završava 14. januara u BUENOS AIRSU.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije