Pekmez od šipaka u dućanu kod Danijele, na Banstolu

5. новембар, 2016. #

Jel znate gde je Banstol… znamo da znate ali ipak da ponovimo. To vam je naselje u opštini Indjija a kada ste starim putem putovali za Novi Sad, iz pravca Beograda, put vas je vodio baš kroz Banstol. Na tom mestu, pre skretanja za Iriški Venac i kasnije za Čortanovce, kolovoz je dosta star i nije ulepšan i doteran, kao prethodni kilometri, pa imate utisak kao da ste u nekom  starom vozu železničke kompozicije i da skakućete preko praistorijskih pragova.

E tu na Banstolu, tik pokraj puta, nalazi se dućan sa raznovrsnom ponudom. Na drvenim tezgama izložene su male i velike staklene tegle sa proizvodima domaćeg gazdinstva. Reč je o dobro poznatim i rado upotrebljivim pekmezom od šipaka, slatkim od šljiva, višanja, smokvi, dunja, kajsija, jagoda, groždja, zatim medom sa dodacima oraha i badema. Što bi se reklo, u tom dućanu imate svega što vam život može učiniti lepšim, i bar za trenutak slatkim, uz napomenu da sve spomenute specijalitete valja isprobavati umereno, pogotovo to važi za osobe u poodmaklim godinama.

U dućanu pokraj puta, na Banstolu, možete pazariti sveže jabuke i kruške i možda još po neki zaostali grozd a takodje i flaširane aperitive, fantastičnu rakiju od kruške i dunje a takodje i lozu, šljivovicu, jabukovaču i čini nam se da je bila i jedna flaša rakije od maline, ako nije prodata….

Za one koji gore pomenute bezobrazluke ignorišu preostaju boce sa jarko crvenim sokom od bačkog paradajza, dobrim za dodatak mnogim jelima, kao što je recimo riblja čorba, paradajz čorba sa flekicama ili valjuškama i za razne vrste testenina.

Za kraj ovog opisivanja ponude drumskog dućana ostalo je da vam malo divanimo o zaista perfektnom ajvaru, samo od domaćih parika, koji je upržen kao da je pravljen u leskovačkoj Dubočici ili u nekom drugom mestu na jugu, ali nije, spreman je baš tu na Banstolu. Ima ga i blagog a i ljutog, da vam se glava oznoji.

Eto toliko, u ovoj priči sa puta po Vojvodini. Kanda će za sve saznati neki turista, pa ako još bude imo sreće da stigne do Banstola znaće o čemu da priča. Svojevremeno je Miroslav  MIKA Antić napisao prelepu i nezaboravnu pesmu koju je u knjizi GARAVI SOKAK naslovio JOCA. U pesmi se govori da će sutra padati dinari s neba, da ima tica što donosi kolače, da ima negde da je stalno leto i da u radiju žive mali ljudi. Pesma je božanstvena i govori o snovima …. ali ispričana priča o pekmezu od šipaka nije san. Proverite i sami, na Banstolu, kod Novog Sada, u dućanu gospodje DANIJELE.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije