Miroslav Krpan javlja : „Buzet dobio spomen dom Djanija Šverka“

14. новембар, 2016. #

 

 

Obilježena druga godišnjica smrti legendarnog buzetskog automobiliste, neizbježan posjet stazi Most-Svi Sveti i Europom poznati zavoj Komušćica

 

                   Buzet je, a time i Istra i Hrvatska, od danas bogatiji za jedan autentičan i specifičan, nadasve dojmljiv spomen dom. U rodnoj kući proslavljenog i trofejnog automobilističkog asa, povodom druge godišnjice njegove smrti otvoren je Spomen dom Ivana Đanija Šverka.

Na ulazu u kuću broj 2/2 Ulice II istarske proleterske brigade, buzetski gradonačelnih Siniša Žulić i Šverkva kćerka Mila Velnić otkrili su spomen ploču iza koje se krije prostor s nebrojeno eksponata, fotografija, novinskih isječaka, pehara i priznanja,osobnih stvari i sportske opreme, te ponekog dijela sportskih bolida vezanih uz sportski život automobilističkog doajena Đanija Šverka, svojevremeno 60-tih godina prošlog stoljeća uz brojne naslove državnog prvaka, jedinog u toj kategoriji europskog prvaka s ovih naših prostora.

-Đani je zadužio sve nas, sve koji smo ga poznavali, obožavatelje i navijače, ovisnike o brzinama i mirisu benzina, sve nas žitelje rodnog mu Buzeta koje je toliko volio i uvijek mu se sa sjetom vraćao. Napustio nas je 15.studenog 2014.godine, a da sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede u spomen mu posvećujemo ovaj Dom koji je novo mjesto obilježja Europskog grada sporta što Buzet istinski i jest – istakao je Siniša Žulić uoči ulaska brojnih gostiju u dojmljivo uređen prostor.

Mila Velnić svog oca pamti samo po dobrom, a veseli je što to danas u sjećanjima dijeli s brojnim štovateljima. Posebno je zahvalila  Hrvoju Ćubeliću iz Rijeke i Grgi Dulabiću iz Münchena koji su inicijatori brojnih akcija usmjerenih na očuvanje lika i djela Đanija Šverka.

Dio Buzeta od Narodnog sveučilišta AugustinVivoda do sjedišta gradske uprave bio je okupiran sa 50-tak automobila, većinom fićeka predvođenih slavnim Šverkovim Abarthom broja 55 na vratima. Stigli su iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Švicarske, Njemačke i Austrije, posjetili i posljednje počivalište legendarnog vozača na buzetskom gradskom groblje gdje se prigodnim riječima skupu obratio trofejni buzetski automobilist Branko Bašić. Nezaobilazan je bio i „đir“ dionicom legendarne buzetske brdske staze od Mosta do Svi svetih, a u povratku zaustavljanje u Europom najpoznatijem zavoju brdskih utrka Komušćici, gdje je Saša Vujović nakon riječi sjete za svim što piše povijest oktana Buzeta i Hrvatske na ovim prostorima prvi čovjek Komušćice i organizator nezaboravnih susreta svih asova u povratu sa cilja svake buzetske utrke „Buzetskih dana“ u čast Đanija Šverka simbolično zapalio jednu baklju, simbol poštovanja svih automobilista što pohode rodni grad uzora mnogih Đanija Šverka koji mu je danas zahvalio na svenu učinjenom.

Uz vlasnike povijesnih oldtimera u Buzetu su se našli i poznati hrvatski automobilisti Rajko Vlah, Drago Matijević, Darko Ladavac, Dubravko Bošnjaković, te mnogi mlađi koji su uz dosadašnja čitanja i priče o Đaniju Šverku mogli vidjeti dokaze uspješne karijere jednog od hrvatskih automobilista zlatne generacije, na kojeg od danas spomen ostaje trajan u njegovoj rodnoj kući, ujedno i novi simbol turističkog obilježja grada tartufa i oktana.

Druženje sudionika drugog sjećanja na Đanija Šverka nastavljeno je pored Spomen doma, a za vjerovati je da će mnoge ideje proizašle iz druženja i želje za obilježavanjem prošlosti već uskoro ugledati „svjetlo dana“.

 

Snimci: M.Krpan


 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije