Goodyear saveti za vožnju u zimskim uslovima

22. новембар, 2016. #

Deset saveta za sigurnu vožnju u zimskim uslovima

U svojim nastojanjima da poveća sigurnost u drumskom saobraćaju Goodyear je pripremio nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da savladate zahteve zimskih uslova na putu.

 

Kranj, 22.novembar 2016.-Pred početak zime koja sa sobom donosi nepredvidive situacije u saobraćaju Goodyear je pripremio nekoliko korisnih uputstava pomoću kojih ćete lakše savladavati eventualne neprijatnosti na putevima zimi.

 

  1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima.U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za sigurnu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim pneumaticima sa dovoljno dubokim gazećim slojem. Po zakonskim propisima dubina gazećeg sloja mora biti najmanje4 milimetra, a treba da je izmerite kako na unutrašnjem tako i naspoljašnjem rubu gazećeg sloja.Takođe,posvetite pažnju i pritisku u pneumaticima; proverite ga barem jednom mesečno i po potrebi podesite, a redovno pregledajte i pneumatike da biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje.

 

  1. Pre vožnje očistite sneg i led sa automobila.Pre nego što sednete za volan uzmite malo vremena da temeljno očistite eventualan sneg i led sa vozila, pri čemu nemojte zaboraviti sneg na krovu, poklopcu motora i gepeku. Temeljno očistite kako vetrobransko,tako i ostala stakla kao i retrovizore, time obezbeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove.Vetrobranska stakla se zimi češće zamazuju prljavštinom, zato vodite računa da uvek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne sme da se zamrzava na niskim temperaturama, a proverite i u kakvom su stanju brisači.

 

  1. Obezbedite veće rastojanje za kočenje.U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego uobičajeno jer je na snegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe je preporučljivo da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom.

 

  1. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate ili kočite.Ako od vozila zahtevate dve radnje istovremeno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da ugrozi vašu kontrolu nad vozilom. Bolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite pre skretanja.

 

  1. Izbegavajte iznenadnei oštre manevre.Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.

 

  1. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice, zato pri vožnji kroz takva područja vozite sa posebnom pažnjom i smanjenom brzinom.

 

  1. Ako se zaglaviteu snegu ne preteravajte sa pritiskanjem papučice za gas.Ako preterano pritiskate papučicu za gas postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u sneg.

 

  1. Ne zaboravite na lance za sneg.Ako živite na području na kome često vozite u teškim zimskim uslovima, i na putevima često nailazite na sneg i poledicu, ne zaboravite na lance za sneg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbediti bolje prianjanje na zasneženim i zaleđenim putevima.

 

  1. Posebnu pažnjuobratite na druge vozače.Drugi učesnici u saobraćaju možda ne voze tako pažljivo kao vi, zato vam Goodyear-ovi stručnjaci preporučuju da držite veće sigurnosno rastojanje od zahtevanog, da izbegavate stvari koje vam odvlače pažnju, da vozite predvidivo i pre svakog skretanja ili promene vozne trake to jasno pokažete.

 

  1. Ne zaboravite korisnu pomoćnu opremu. Dobro je da u vozilu imate pri ruci paket pomoćne opreme koji će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon, topla zimska obuća i slično. U gepeku neće biti na odmet ni lopata za skidanje snega

 PR.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije