WRC – Wales rally GB 2016 – Ožie pobedio, Tanak oduševio, suvozača Floena ujela zmija !!!

30. октобар, 2016. #

Možda je ovakav naslov najprikladniji za blic komentar o upravo okončanom i do kraja zanimljivom i neizvesnom 72. RELIJU VELSA. Baš svašta se dogadjalo u minula tri dana po makadamskim šumskim putevima koji su delom imali vodene prepreke, blato i maglu..

Bilo je normalno očekivati da će Francuz i četvorostruku aktuelni svetski šampion SEBASTIEN OŽIE juriti ka novoj pobedi u svom „volkswagen polu R WRC“. OŽIE je sve poslove završio već u Španiji, kada je osvojio najnoviju titulu ali je kao i svi profesionalci želeo da dokaže vrhunski kvalitet a da ujedno pomogne svom timu u nastojanju da se  osvoji dupla kruna u generalnom plasmanu, odnosno, da ANDREAS MIKELSEN zaradi što više bodova pred poslednji okršaj u AUSTRALIJI, pa da postane vicešampion.

Nije se medjutim sigurno pretpostavljalo da će za pobedu tako ozbiljno i zaista izvanredno konkurisati 29. godišnji Estonac OT TANAK, sa“ford fiestom WRC“. TANAK je u VELSU pružio briljantnu partiju a iza sebe je ostavio sve, naravno sem OŽIEA. Nije pravio  velike greške i prikazao je veoma sigurnu vožnju.

Čak je i na poslednjem ispitu, na takozvanom POWER STAGE, bio ubedljivo najbrži i osvojio je dodatna TRI BODA. Bio je to pravi šlag na reli torti OT TANAKA i njegovog suvozača MOLDERA, koji su dočekani aplauzom uz čestitke od mnogih poznavalaca svetskog relija.

SEBASTIEN OŽIE je priča za sebe. Taj fantastični vozač je dao sve od sebe da stečenu prednost iz prvog dana sačuva i u drugom danu a u finišu je vozio toliko koliko je bilo potrebno za novu pobedu.

Borba je vodjena i izmedju dvojice timskih kolega, sa „hjundaiem i20 WRC“, Belgijanca TIJERI NOJVILA i Novozelandjanina HAJDENA PADONA. Kao pobednik je izašao NOJVIL koji je na poslednjem brzincu POWER osvojio treće mesto i jedan bod, tako da sada u generalnom ima plus od 13 bodova u odnosu na ANDREASA MIKELSENA. MIKELSEN je zbog tehničkih peripetija, već u prvom danu, izgubio previše vremena. U nastavku je krenuo dobro, ali, nije uspeo da udje medju TOP 10, pa mu je drugo mesto na bodovanom POWER ispitu mala uteha.

Jurili su se Finac JARI MATI LATVALA i Norvežanin MADS OSTBERG a taj duel je pripao LATVALI.

Nešto neverovatno se dogodilo posadi OSTBERG – FLOEN. Prilikom izletanja na jednom ispitu moralo se nešto postaviti pod točak kako bi se nastavila vožnja. Suvozač FLOEN je medju kamenjem pokraj šumskog puta pronašao jedan poveći. Pun adrenalina i srećan što ne odustaju, samo je zgrabio svesku sa beleškama „radara“ i nastavio svoj zadatak. Tek predveče a pogotovo narednog dana osetio je da mu nije dobro a njegovo čudno ponašanje primetio je i OSTBERG. Potražili su pomoć lekara a vrlo brzo je ustanovljeno da je 47. godišnjeg suvozača FLOENA …..najverovatnije UJELA ZMIJA. Zbrinut je, stigli su na cilj relija i FLOENU je OK !( na slici ).

Kada se govori o istaknutim majstorim volana, na ovom reliju, onda se svakako mora apostrofirati Finac ESAPEKA LAPI, vozač fabričke „škode fabije R5“. Ubedljivo je pobedio u konkurenciji WRC 2 i iza sebe ostavio rivale sa istim automobilima,  TIDEMANDA ( + 29.1 ) i SUNINENA ( + 30.2 ).

Konačni plasman 72.WALES RALLY GB 2016 :

1. Ogier Sébastien – Ingrassia  – „Volkswagen Polo R WRC “
2. Tanak Ott – Molder   – „Ford Fiesta RS WRC“ + 10.2
3. Neuville Thierry – Gilsoul   –   „Hyundai NG i20 WRC“    +1:35.4
4. Paddon Hayden – Kennard  – „Hyundai NG i20 WRC“   +1:54.9
5. Meeke Kris – Nagle – “ Citroen DS3 WRC „+2:35.2
6. Sordo Dani – Marti  – “ Hyundai NG i20 WRC “   + 4.02.6
7. Latvala Jari-Matti – Anttila – “ Volkswagen Polo R WRC“ +4:28.3
8. Ostberg Mads – Floen –  “  Ford Fiesta RS WRC M“ +4:38.3
9. Lefebvre S. – De Turckheim – “ Citroen DS3 WRC “  +7:12.2
10. Camilli Eric – Veillas – „Ford Fiesta RS WRC “  +8:19.3

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije