WRC Rally Racc Catalunya 2016 – Ožie već osvojio 4. titulu šampiona sveta !!!

15. октобар, 2016. #

Staro je pravilo da se u svetskom reliju sve do ulaska u cilj ne može ništa sa sigurnošću prognozirati, ali, posle  udesa MIKELSENA i posle 15  brzinskih ispita na izvanrednom RELIJU KATALUNJA, u Španiji, trostruki svetski prvak 32. godišnji Francuz SEBASTIEN OŽIE i njegov verni suvozač JULIEN INGRASIA, u „volkswagen polu R WRC“, već su osvojili ČETVRTU TITULU RELI ŠAMPIONA SVETA !!! ( četvrta za redom ). Naime, potreban mu je još samo JEDAN  bod, a sasvim je razumljivo da će ga imati. U malom alpskom mestu GAP, u francuskoj Provansi, iznad NICE, gde je rodjen SEBASTIEN OŽIE, sada se verujemo već nazdravlja vinom za briljantan uspeh velikog majstora relija.

U nedelju se voze još 4 brzinska ispita, od ukupno 62.8 km., na asfaltu. OŽIE je već prestigao domaću zvezdu, svog vršnjaka sa „hjundaiem i20 WRC 16“, posebno motivisanog DANI SORDA, pa sada „SEB“ ima prednost od 5.8 sekundi, a u petek uveče je bio u zaostatku za SORDOM od 17  sekundi. Današnji brzinski ispiti na asfaltu bili su kao rodjeni za zaista neverovatnog OŽIEA koji već godinama oduševljava svojim maestralnim upravljanjem reli mašinama.

Danas je na 12. brzinskom ispitu odustao član VOLKSWAGEN MOTOR SPORTA, ANDREAS MIKELSEN, timski partner OŽIEA koji mu je na papiru bio i jedina pretnja ( teoretski i NOJVIL ) za osvajanje nove titule, pošto je u generalnom poretku WRC na drugom mestu  ( OŽIE ima 195 bodova a MIKELSEN 127. Na WRC reliju se mogu osvojito 25+3  boda, a do kraja preostaju još samo dva takmičenja ). Norvežanin MIKELSEN se isprevrtao, ali srećom imao je onaj „neprijatni bezbolni luping“ pa je iz „pola“  sa čvrstim rol barom zajedno sa suvozačem izašao bez ogrebotine. Bio je vrlo dobar i držao je treće mesto. Inače na relijima je prevrtanje u ekstra pripremljenom vozilu uglavnom samo psihički stres i ogromno razočaranje ( govorimo iz ličnog reli iskustva ). Opasan je udarac u prepreku, drvo ili zid, ili nešto slično – daleko bilo!

Elem, SEBASTIENU OŽIEU sada predstoji da kao i danas vozi kompjuterski precizno, da ne silazi  mnogo sa puta i da čuva gume a onda da u nedelju u ranim popodnevnim satima otvori šampionski šampanjac i da na taj način proslavi veliki trijumf – osvajanje ČETVRTE ŠAMPIONSKE TITULE – ČETVRTE ZA REDOM !!!

DANI SORDO je čini se prokockao šansu za prvu pobedu u svojoj zemlji. DANI i njegov sjajni suvozač, 50. godišnji MARK MARTI, kojeg se sigurno sećate kao kopilota KARLOSU SAJNCU, bili su sjajni na RELIJU KATALUNJA 2016.  ali…. nije sramota, NAPROTIV, biti odmah iza vanserijskog SEBASTIENA OŽIEA.

Ekipa HJUNDAI MOTOR SPORT može biti ponosna. Sva tri „hjundaia i20 WRC 16“ su medju TOP 10( a i četvrti starije specifikacije ) a verovatno će dva njihova vozača, SORDO i NOJVIL, biti na podijumu.

Može se radovati i odlični Čeh JAN KOPECKI, koji će po svemu sudeći u svojoj fabričkoj „škodi fabiji R5“ osvojiti prvo mesto u konkurenciji WRC 2.

Plasman posle 15 brzinskih ispita :

1. Sebastien Ožie – Julian Ingrasia – „volkswagen polo R WRC“
2. Daniel Sordo – Mark Marti – “ hjundai i20 WRC 16″   + 5.8 sekundi
3. Tijeri Nojvil – Nikolas Gilsoul  – „hjundai i20 WRC 16“  + 1.03.9 minuta
4. Hajden Padon – Džon Kenard –  „hjundai i20 WRC 16“  + 1.20.0 minuta
5. Kris Mik  – Pol Nagl – „sitroen DS3 WRC“  + 1.57.9 minuta
6. Mads Ostberg – Ola Floen – „ford fiesta RS WRC“  + 2.35.7 minuta
7. Ot Tanak – Raigo Molder – „ford fiesta RS WRC“ + 4.24.7 minuta
8. Kevin Abring – Sebastien Maršal – “ hjundai i20 WRC“ +6.22.7  minuta
9. Martin Prokop – Jan Tomanek – „ford fiesta RS WRC“ + 7.13.3 minuta
10. Jan Kopecki – Pavel Dresler – „škoda fabia R5“ + 7.41.6 minuta

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije