WRC – Wales rally GB 2016 – Počinje jedna od najblatnjavijih trka na svetu

26. октобар, 2016. #

WALES RALLY je jedan od najstarijih na svetu. Prvi je održan još pre DRUGOG SVETSKOG RATA, 1932. godine a ovaj najnoviji koji počinje u četvrtak 27.10.2016.  biće čak 72. po redu. Karakterišu ga loši vremenski uslovi, kiša, magla i vetar a pošto su putevi zemljani i delom prekriveni kamenjem, blatnjavi brzinski ispiti su uobičajena pojava. Teško je vozačima ali neprijatno i za navijače koji su prinudjeni da se baš dobro obuku i sačuvaju od zubatog podneblja Velsa. U odredjene parkinge za servis takmičari stižu sa potpuno blatnjavim automobilima, pa je često nemoguće sagledati broj ili oznaku imena na vozilima. Ipak, lokalni meteorolozi najavljuju vreme za predstojeći vikend bez padavina.

Minule godine, 2015. pobedio je SEBASTIJEN OŽIE, ispred KRIS MIKA i ANDREASA MIKELSENA i praktično su samo njih trojica uspeli da se nadmeću sve do cilja. MIK je tada zaostao 26 sekundi a MIKELSEN 36….. ostali su kasnili više od 2.57 minuta, koliko je minus imao DANI SORDO.

Taj prošlogodišnji WALES RALLY bio je veoma ružan za TIJERI NOJVILA, koji ga je okončao na krovu, za LATVALU, koji je posle izletanja sa staze zauzeo 50. mesto, kao i za mnoge koji su odustali a to su bili TANAK, ABRING, LUKYANUK  i drugi…..

RALLY WALES ima fantastičnu istoriju i bio je uvek posebno cenjen kod vrhunskih vozača, jer je pobeda donosila ugled i uvažavanje. Posle ratne pauze na vrh podijuma su se penjali uglavnom skandinavski vozači, švedjani i finci a potom i ostrvljani, da bi poslednje relije u Velsu dobijali francuzi, LOEB i OŽIE, koji je trijumfovao u minule tri godine za redom i dva puta je slavio LATVALA.

U četvrtak 27.10.2016. od 8 ujtru do 13 časova, na stazi od 3.32 km. održaće se uvodni brzinski ispit SHAKEDOWN, za vozače sa FIA  prioritetom 1, potom za one sa prioritetom 2 i 3 i na kraju za takmičare koji nemaju prioritet.

U petak 28.10.2016. počinju zvanične borbe na ukupno 22 brzinska ispita a tog prvog dana  vozi se 8 specijalnih ispita. Subota donosi još 8 a nedelja 6 ispita, od kojih je onaj poslednji takozvani POWER STAGE, dugačak 7.93 km. i ispit koji donosi dodatne bodove trojici najbržih.

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije