Nissan jača Alijansu kupovinom 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors

24. октобар, 2016. #

 

 

Proširena Alijansa sada je jedan od tri najveća svetska proizvođača automobila

 

Yokohama, Japan– Nissan Motor Co., Ltd. („Nissan”) potvrdio je kupovinu 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors („MMC”), čime je postao njegov najveći akcionar.

MMC će postati deo globalne Alijanse koju čine Nissan i Renault. Pridruživanjem MMC-a, Alijansa će postati jedna od tri najveće grupacije proizvođača automobila u svetu, sa više od 10 miliona prodatih automobila u fiskalnoj 2016.

Nissanovpredsednik i generalni direktor, CarlosGhosn, objavio je da će Nissan i MMC sarađivati u nabavci i snažnijoj lokalizaciji proizvoda, deljenu fabrika, deljenju platformi i tehnologija te povećati prisutnost obe marke i na razvijenim tržištima i onim koja su još u razvoju.

„Spajanjem Nissana, Mitsubishi Motorsa i Renaulta nastaje globalna velesila u proizvodnji automobila”, rekao je Ghosn. „To će biti jedna od tri najveće grupacije proizvođača automobila u svetu, zahvaljujući ekonomiji velikih razmera, revolucionarnim tehnologijama te kapacitetima za proizvodnju automobila koji će ispuniti zahteve svih tržišnih segmenata na tržištima širomsveta.”

Ghosn predviđa da će svojim partnerstvom sa MMC-om Nissan ostvariti koristi iz te sinergije u iznosu od 24 milijarde jena u fiskalnoj 2017., a 2018. taj iznos mogao narasti i do 60 milijardi jena. Pored rasta zarade koja je povezana saNissanovim vlasništvom udela u Mitsubishi Motorsu,doprineti i rastu vrednosti akcija od 4 jena po akciji u fiskalnoj 2017. i 10 jena po akciji u fiskalnoj 2018.

Nissan je ponudio svoju pomoć na zahtevOsamuaMasuka, predsednika i generalnog direktora MMC-a, nakon što je društvo zapalo u probleme u vezi sa obmanjujućim podacima o potrošnji goriva. Dva proizvođača su u proteklih pet godina sarađivala u proizvodnji tzv. Kei-automobila za japansko tržište.

„Predani smo nameri da pomognemo Mitsubishi Motorsu da povrati poverenje kupaca”, rekao je Ghosn. „To nam je prioritet u ispunjavanju ciljeva sinergije i rasta naše proširene saradnje.”

U sklopu strategije Nissan je predložio četiri predstavnika za upravu MMC-a, uključujući i CarlosaGhosna kao izabranog predsednika.

Ostali predloženi članovi su HitoshiKawaguchi, direktor sektora održivog razvoja i rukovodilacspoljnih poslova na globalnom nivou; HiroshiKarube, nadzornik i rukovodilacimovinom na globalnom nivou ka iMitsuhikoYamashita, Nissanov aktualni predstavnik u odboru Mitsubishi Motorsa.

Na Masukovzahtev, Yamashita se početkom ove godine pridružio društvu kao izvršni potpredsedniksektora za razvoj i član izvršnog odbora.

Ghosn je najavio niz promena upravljačkog kadra koje će na snagu stupiti 1. novembra i omogućiti mu da se fokusira na održavanje Nissanovog rasta i istovremeno pruži podršku Masuku u MMC-u.

Ghosn je Nissanovu odboru predložio, a članovi su i odobrili, imenovanje HirotaSaikawe, aktualnog direktora sektora za konkurentnost, za drugog glavnog direktora.

Saikawu će na njegovoj dosadašnjoj poziciji nasleditiYasuhiroYamauchi, trenutni izvršni potpredsednikAlijansinog sektora nabavke.

VeroniqueSarlat-Depotte, trenutna Yamauchijevazamenica, preuzće dužnosti izvršnog potpredsednikaAlijansinog sektora nabavke i rukovodioca organizacije nabavke alijanse Renault-Nissan. Podršku će joj pružiti MakotoUchida, koji će obavljati dužnosti nabavke u Nissanu.

Takođe, na Masukovzahtev, upravljački kadar MMC-a dodatno će ojačati Nissanov trenutni rukovodilac sektora performansi Trevor Mann, koji će postati glavni operativni direktor MMC-a.

Manna će naslediti Jose Munoz, koji će pored toga nastaviti da obavlja dužnost predsednikaNissana za severnoameričku regiju.

Ghosn je zaključio: „U vreme promena u globalnoj automobilskoj industriji kakve dosad nismo videli, ova strategija će nastaviti da jača naše trenutne prednosti i upravljačke sposobnosti kako bismo osigurali veću konkurentnost, bolje proizvode za naše kupce i primamljivu zaradu našim deoničarima.”

PR.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije