10. Rally Jahorina: Mađari pobednici, Ðelmo najbrži iz BiH

25. октобар, 2016. #

 Povod za predstojeći tekst o RELIJU JAHORINA pružio nam je beogradski novinar Zlatko Mitić koji je poslao priču o nekadašnjim reli asovima….. ali pre toga evo priče iz NAŠE rubrike VREMEPLOV…
Reliji na JAHORINI, u zemlji koja se zvala JUGOSLAVIJA okupljali su i preko 100 vozača ( prvi YU RELI održan  avgusta 1967. prolazio je kroz Sarajevo i bio je dugačak 2088 kilometara.)

Nažalost to je bilo pre skoro pola veka. Bli smo u Sarajevu i okolini kada su na brzinske ispite   YU RELIJA dolazili najbolji majstori volana iz cele JUGOSLAVIJE a i mnoge izuzetne inostrane posade .

Davne 1984. godine na kružnom itinereru oko Sarajeva, održan je 18. YU RELI.Na startu 62. posade ( 24 iz inostranstva ), 40 na cilju. Reli je bio dugačak 729 km. sa 42 brzinska ispita !!!( Sledeće godine oko Sarajeva se vozio rekordan broj brzinskih ispita – čak 44 !!! ).

Pobednik tog 18. YU RELIJA bio je Austrijanac FRANC VITMAN sa „audijem kvatro „, ( na slici ) drugo mesto je zauzeo takodje sjajni Belgijanac ROBERT DROGMANS, sa „poršeom 911 SC“, koji je, sećamo se, u krivine ulazio kompjuterski tačno, sa znošenjem i na samo pola metra od metalne bankine. Treće mesto je pripalo poznatom Madjaru, ATILI FERJANCU, sa „renoom 5 turbo“, četvrto Austrijancu KLAUSU FIŠERU sa „micubiši lanserom“ dok je peti bio čuveni Slovenac BRANISLAV KIZMIČ, sa suvozačem RUDIJEM ŠALIJEM, u „renou 5 turbo“, ( na slici u „renou 5 turbo“ ).

Sve što se posle toga dešavalo razorilo je i staru dobru zemlju a i mnoge sportove, pa i reli koji je uvek bio skup  i veoma zahtevan.
Na sadašnjem RELIJU JAHORINA, okupilo se samo 17 vozača. Objavljujemo aktuelnu informaciju, ali pre toga evo i priče Zlatka Mitića…..

22. 10. 2016.

Starijim ljubiteljima automobilizma na našim prostorima dobro je poznato ime Behdžeta Mutevelića.

Popularni Bedžo je krajem 60-ih i početkom 70-ih bio jedan od predstavnika sarajevske trkačke ekipe koja je žarila i palila bivšom Jugoslavijom a činili su je i Sejo Alihodžić, Miroslav Nosse, Fadil Kadić, Makso Kapetanović…

Osim odličnih rezultata svojih vozača Sarajevo se moglo pohvaliti i da je bilo domaćin brojnih utrka i takmičenja pri čemu treba istaći Reli Jahorina i kružne utrke (najprije ulicama grada, a potom i na aerodromu).

Na požutjelim fotografijama može se vidjeti Mutevelićev Fiat 124 Coupe u krivini kod Doma Sindikata uz mnoštvo publike u pozadini na kružnoj utrci koju je po nekim procjenama pratilo 80 hiljada ljudi.

Najveći uspjeh u karijeri Behdžet Mutevelić  ostvario je 1970. godine osvojivši treće mjesto u ukupnom poretku Prvenstva Jugoslavije reliju u klasi preko 1600 kubika.

Mutevelić (suvozač je bio Periša Zarić) je u BMW-u 2002 osvojio 330 bodova, a bolji su jedino bili Zagrepčanin Mladen Gluhak (BMW 2002) i Beograđanin Branimir „Džo“ Perić (Mazda R-100).

Najbolji rezultat u toj sezoni Mutevelić i Zarić ostvarili su na Jahorini osvojivši drugo mjesto.

Čuveni Jahorinski reli oživljen je posljednjih godina, pa će večeras, s početkom u 18 sati, ispred BBI centra krenuti novo izdanje, uz učešće 20-ak posada.

A kuriozitet je da će se na startu naći i drugoplasirani od prije 46 godina – posada Behdžet Mutevelić i Periša Zarić! Vozač je nedavno napunio 80 godina, njegov suvozač 81! No, i dalje su adrenalinski ovisnici pa će se u sjajnom Renaultu Clio RS (200 KS) nadmetati s višestruko mlađim konkurentima.

 Aktuelni izveštaj o RELIJU JAHORINA

Ceremonijalnim proglašenja pobjednika ispred BBI centra u Sarajevu završen  je 10. Rally Jahorina. Kako je bilo i očekivano, uvjerljiv pobjednik bila je mađarska posada u Ford Fiesti R5, dok su najbržu posadu iz Bosne i Hercegovine činili Đani Đelmo i Alen Jusić.

 

Pored odličnog takmičenja i vrlo brzih i uzbudljivih vožnji treba pohvaliti i dobru organizaciju takmičenja, gdje je očit veliki napredak u odnosu na prethodne godine. Najbolja potvrda toga stoji u činjenici da su svi planirani brzinski ispiti odvezeni, te da nije zabilježen niti jedan veći sigurnosni propust.

Također, takmičari iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Austrije odlaze iz Sarajeva sa osmjehom na licu i tvrdnjama da su se odlično zabavili i uživali u gostoprimstvu.

Drugoplasirani su bili posada iz Slovenije, Rok Turk i Draženović Zdravko u Peugeotu 208 R2, koji su također pokazali kako izgleda vožnja na visokom nivou, dok je iz Bosne i Hercegovine uvjerljiv nastup imao i Suad Hota sa Lanciom Deltom Integrale EVO koji je zbog tehničkih problema u finalnoj fazi relija ipak morao da se zadovolji četvrtim mjestom na reliju i drugim mjestom u poretku Rally šampionata BiH.

Da je Rally Jahorina itekako zahtjevan uvjerilo se i nekoliko posada koje su odustale kako zbog kvarova ili oštećenja guma tako i zbog izlijetanja. Tokom drugog brzinskog ispita na Trebeviću posada Hadžić/Tojić je izletjela sa staze u jednom zahtjevnom zavoju, ali srećom iako je njihova Honda završila na krovu, obojica su prošli bez povreda.

Auto sport.ba

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije