WRC, Tour de Corse 2016, Francuska – Novi duel Ožie-Mik

28. септембар, 2016. #

Posle 9 održanih WRC-a 2016, na čelu generalnog plasmana je sa ubedljivih 169 bodova aktuelni svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE, prvi vozač „wolksvagen pola“, a 110 ima njegov mladji klupski vozač, Norvežanin ANDREAS MIKELSEN. Slede zatim asovi „hjundaija“, Novozelandjanin HAJDEN PADON sa 94 i Belgijanac TIJERI NOJVIL, takodje sa 94 boda. Do kraja ovog šampionata, posle KORZIKE, preostaju reliji u ŠPANIJI, VELSU i AUSTRALIJI. Za pobedu se dobijaju 25 bodova a maksimalan saldo podrazumeva još tri boda plus, za pobedu na ispitu POWER STAGE.

Ipak, pored MIKELSENA,PADONA i NOJVILA, za mnoge je vodećem OŽIEU najveća pretnja sjajni vozač „sitroena“, Irac KRIS MIK, koji se pojavio na samo par relija i već dva puta pobedio.

Na KORZIKU, to po svima koji su ga posetili, prekrasnom ostrvu u blizini Francuske i Italije uveliko pristižu fanovi relija a i oni koji u ovim prvim jesenjim danima žele da uhvate još malo sunca i da upoznaju ostrvo gde je rodjen NAPOLEON. Svi su naravno pre odluke da se ide na TOUR DE CORSE pogledali u prognoze meteorologa, pre svega zbog prisećanja na PROŠLOGODIŠNJI reli ovog ostrva, kada su kiša, oluja i odroni režirali baš užasno vreme i zbog čega su dva brzinska ispita 2015. otkazana zbog nenormalnih uslova, bujica i poplava. Ova, aktuelna prognoza, najavljuje uglavnom sunčano vreme sa malo oblaka u subotu i temperature od 18 do 22 stepena.

A kada se već pominje ono iza nas mora se naglasiti da je prvi pobednik na KORZICI bio i danas dobro poznati i cenjeni Francuz JEAN PIERRE NICOLAS, rodjen u Marseju još 1945. godine. Davne 1973. je pobedio vozeći jedan originalni automobil iz porodice RENO. Reč je o modelu ALPIN RENAULT   A 110 1800 ( na slici )
Po ŠEST puta su na ostrvskom reliju sa „10.000“ krivina pobedjivali Francuz BERANAR DARNIŠ kao i nekadašnji vozač hitne pomoći, takodje Francuz, DIDIJE ORIOL. Najslavniji svetski reli viruozi su uspevali da trijumfuju na reliju TORU DE CORSE, a mi vas podsećamo opet na Francuze, SEBASTIENA LOEBA koji je bio najbrži ČETIRI puta, na fantastičnog ŽAN RANJOTIJA koji je prvi na podijumu bio DVA puta, a i na FRANSOA DELKURA koji je trijumfovao 1993. a njegovo učešče je pompezno najavljeno i ove 2016.

Nažalost, veteran relija 54.FRANSOA DELKUR se čini se neće pojaviti za volanom „škode fabie“, jer je jedan od bitnih sponzora u poslednjem trenutku otkazao podršku.

TOUR DE CORSE 2016. biće potpuno drugačiji od dosadašnjih relija na ovom ostrvu. Ceremonijalni start je u gradu na zapadnoj strani Korzike, u Ajačiju ( uvek nas podseća na strašan avio udes slovenačke ADRIE i pogibiju svih putnika mahom iz Slovenije,medju kojima je bio i jedan poznati relista, Slovenac  ). Potom se ide prema severoistoku i BASTIJI, da bi se sve okončalo u nedelju oko podneva, kod mesta na jugu, Porto Vecchio.

Ovogodišnji reli spektakl će okupiti oko 70 posada čiji će zadatak biti da savladaju DESET brzinskih ispita, dugačkih toliko da se ovaj TOUR DE CORSE može nazvati maratonom. Posle uvodnog i probnog ispita SHAKE DOWN ( 5.4 KM  ,u četvrtak ujtru, sledi prvi takmičarski dan, u petak, poslednjeg dana septembra, sa ČETIRI brzinska ispita ( dva se voze dva puta a prvi i treći je 49.72 km. ).

U subotu 1.oktobra se opet voze dva ispita po dva puta a 5. i 7. su dugački 53.72 kilometra.

U nedelju 2.oktobra je finalni deo sa dva ispita. Broj 9 je dugačak 53.78 kilometra a poslednji, deseti ispit je POWER STAGE, koji prvoj trojici donosi i dodatne bodove ( 3,2 i 1 ).

Organizacija i ovog WRC spektakla okuplja ogroman broj ljudi a u vrhu su najveći poznavaoci takvih poslova. Medju njima je i slavna Francuskinja, jedinstvena šampionka i pobednica mnogih relija, MIŠEL MUTON, FIA delegat za bezbednost.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije