5. Tesla reli – Od Čačka do Beograda

22. септембар, 2016. #

PETI TESLA RELI

Svečano obeležavanje starta trodnevnog međunarodnog Petog Tesla relija na kome učestvuje dvadesetak posada vozeći električna, hibridna i vozila koja za pogon koriste ekološka alternativna gotiva – plin (TNG) metan (CNG) , bio dizel -održaće se  u četvrtak, 22. septembra 2016. godine na Gradskom trgu u Čačku sa početkom u 14.00 sati.

Za učešće na takmičenju prijavili su se takmičari iz Italije, Slovenije, Bugarske, Grčke, Crne Gore i Srbije. Favorit na ovogodišnjem Tesla reliju svakako je bugarski takmičar Kalin Dedikov prošlogodišnji pobednik Tesla relija, u kategoriji električnih automobila pobedi se nada Nikola Rašković, dok u ženskoj konkureciji tri dame se bore za pobedu, Tatjana Manojlović, Milica Marinković (inače svetski prvak u paraglajdingu) i vrlo iskusna bugarka Olaga Todorova. U konkurenciji električnih skutera Sveta Simić nastupiće na skuteru marke Motogrini koji se prodaje i u Srbiji.

Tesla reli je sportska, promotivna, humanitarna, edukativna, kulturna i istorijsko-turistička manifestacija koja ima za cilj povećanje svesti vozača i široke javnosti o primarnoj obavezI zaštite i očuvanja životne sredine. Ova manifestacija spada u elitna takmičenja ove vrste i  ujedno je i promocija novog Svetskog Eko Reli Kupa (IERC), koji će se organizovati 2017. godine i na kojem će učesnici isključivo biti sa ekološkim vozilima, svrstanim u tri kategorije, i to: električna, hibridna i vozila koja koriste alternativna goriva.

Prva etapa Petog Tesla relija biće vožena 22. septembra na planini Jelici (Čačak, Guča Lučani, Čačak) gde su predviđena tri regulaciona testa (ispita tačnosti).
Drugi dan se vozi od Čačka preko Beršića, Stavkovice, Rajca, Ljiga i Belanovice do etno sela Babina Reka odakle posle pauze nastavljaju prema Kosmaju, Sopotu i Barajevu do Beograda sa ukupno sedam regulacionih testova.

Treći dan sa pet regulacionih testova uključujući i jedan specijalni na kartodromu vozi se od Beograda preko Barajeva, Dučine, Kosmaja, Mladenovca, Sopota i Košutnjaka do hotela Crowne Plaza.
Reli se vozi u potpuno normalnim uslovima saobraćaja, a bodovi se osvajaju za poštovanje zadate brzinena na određenim delovima relija kao i u ukupnoj potrošnji goriva.
Cilj je trećeg dana, u subotu 24. septembra ispred hotela „Crowne Plaza“, u kojem će biti održano I svečano proglašenje pobednika.

Na svečanom obeležavanju starta gde će biti izveden prigodan program učesnicima relija I prisutnim posetiocima obratiće se zamenik gradonačelnika Grada Čačka, Dr Radoš Pavlović.
Organizatori su Eko Klub Srbije i Auto reli turing klub Srbija iz Beograda, uz podršku gradova Čačak i Pančevo, Gradske opštine Vračar, udruženja „Eko park Jelica“ i Auto gas servisera Srbije, kao i Turističke organizacije Čačak i hotela Crowne Plaza.

Na slici: pobednici 1.Tesla relija, Branko Nadj i Steva Rauš

Galerija slika

Članci iz iste kategorije