Priča iz Hrvatske ( broj 2 ) – Mustafa Zilić, naš prijatelj sa Hvara

23. август, 2016. #

Kaže se da ništa nije slučajno, pa možda ni upravo okončan boravak na prelepom ostrvu HVAR, gde sam u nezaboravnom društvu proveo 10 dana. U gradu Hvaru sam poslednji put bio pre skoro 30 godina a na polovini ovog meseca avgusta 2016. trajekt me je doveo u STARI GRAD na HVARU.

Bio sam gost mog starog prijatelja iz Beograda, nekada neobično brzog sportskog vozača, koji je znao da pretekne i pobedi mnoga slavna imena našeg auto sporta, sa kružnih i brdskih staza. Ako vam kažem da je umeo po kiši da bude brži od jednog MACE AĆIMIĆA, a da su mu se pored svih sklanjali i MILUN VESNIĆ i PAVLE KOMNENOVIĆ, onda će vam odprilike biti jasnije kakav je majstor bio. Njemu nisu bile važne titule, toliko željne skoro svim vozačima u nekadašnjoj velikoj zemlji. Moj prijatelj je imao samo jedan motiv, da pobedi i da pokaže kako se može baratati trkačkom mašinom. Bavljenje tim sportom je shvatio kao jedan kratak, prolazan i ne najvažniji čin u životu. Završio je fakultet i onda svu svoju energiju uložio u rad, veliki rad i razmišljanje o najbitnijim stvarima. Kao novinar, koji je posle 50 godina staža upoznao zaista mnogo ljudi mogu vam najiskrenije reći da je moj prijatelj jedan OSOBIT LIK.

Medjutim, ovom prilikom ne želim da vam nešto podrobnije pričam o mom izvanrednom domaćinu. Neću ni ime da mu spomenem, jer znam da on to ne bi žarko voleo. Ispričaću vam priču o čoveku sa kojim me je upoznao moj drug.

To je MUSTAFA ZILIĆ, 36. godišnji žitelj mesta RUDINE na HVARU, rodjen u ZENICI. Mi smo ga zvali MUKI a oslovljavaju ga i sa MUJA. Naravno da ime nije najbitnije a može da nas odvede i u neka pogrešna razmišljanja.

Naš MUKI je vlasnik firme RUDINE. Danas poseduje mislim dvadesetak vozila. Neke rentira a nekima obavlja pomoć na putevima na ostrvu Hvar. Takodje ima i plovila za iznajmljivanje, čamce i manje barke.Dobar je mehaničar, super brz i vešt vozač,  ima radionicu sa svim nephodnim alatima i instrumentima i može sve da popravi. Ustvari za MUKIJA jednostavno ne postoji nerešiva situacija. Iz RUDINA je u stanju stići i do udaljenog SUĆURAJA, ako, da zlo ne čuje, neko ostane u kvaru na putu, na ostrvu HVAR. Može vam obezbediti i nešto iz Splita, recimo novu gumu, neki deo, ili bilo šta drugo, pa će to vrlo brzo trajektom stići na pomenuti otok. Sve što vam zatreba za automobil ili za vaš brod MUKI će vam nabaviti.

Ako vas možda zanima cena MUKIJEVE usluge kazaću vam samo jedno, naš novi prijatelj MUSTAFA ZILIĆ – MUKI, nikada nije naplatio šlepovanje unesrećenima u saobraćajnom udesu, ume da proceni ljude i trudi se da uvek bude KOREKTAN, u verovanju da se dobar glas daleko čuje a loš još dalje.

Ako se kojim slučajem nadjete na ostrvu HVAR i ako vam našto zatreba, makar informacija o polasku trajekta ili bilo šta drugo, zapišite ovaj telefon   00 385 91 428 59 80  RUDINE.

Za minulih 10 dana na HVARU, u vreme održavanja LETNJIH OLIMPIJSKIH IGARA U JUŽNOJ AMERICI, upoznali smo još nekoliko sjajnih ljudi. Pre svega mislim na naše prijatelje iz uglednog hotela i restorana APOLON, u STAROM GRADU. Vlasnik tog odista perfektnog zdanja je TONČI TADIĆ koji još radi u TEL AVIVU za veliku naftnu kompaniju i koji je živeo i u SINGAPURU. Pomaže mu njegov sestrić IVICA a medju osobljem smo zapazili  mladog konobara ANDRIJU JENJIĆA iz SINJA i njegovu devojku VESNU MILOŠ. Svi oni bili su posebno ljubazni, simpatični i profesionalni. Mi smo im čestitali za uspehe njihovih sportista u RIU a oni nama za pobede košarkaša i vaterpolista.

U toku ovog boravka na HVARU imali smo zadovoljstvo da u celini odpratimo koncert IVANE KOVAČ ( ćerke najveće zvezde muzičke YU scene, MIŠE KOVAČA ). Koncert je održan u centru STAROG GRADA. Bio je jako, jako dobar. Trajao je od ponoći pa sve do 03.25 a sjajna pevačica nije pravila ni minut pauze. Ima odličan potencijal i pitali smo se zašto nije  zvezda hrvatske muzike , jer to zaslužuje.

Za kraj ove priče i jedna preporuka, rižoto sa kozicama je odličan u APOLONU ( a i sve ostalo ) a riblja pašteta,   pohovane tikvice i palačinke sa brusnicama,  u konobi OAZA u MALOJ MILNI na HVARU.

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije