WRC Rally Poland – Drama pred ciljem, Tanak izleteo, Mikelsen pobedio !

3. јул, 2016. #

Teška i klizava staza, zemljani put, kiša i pre svega ogroman pritisak na lidera relija, Estonca OT TANAKA, režirali su zaista dramatičan kraj RELIJA POLJSKA. Posada izvrsne „ford fieste WRC“ bila je pred istorijskim uspehom – prvom pobedom u karijeri.

OT TANAK i RAIGO MOLDER su tokom celog vikenda bili najbolji, pobedjivali na brzinskim ispitima i sjajno se nosili sa  napadima Norvežanina ANDREASA MIKELSENA u „folkswagen Polu R WRC“. Bio je to duel dvojice vršnjaka koji su u POLJSKOJ bili brži od poznatih, OŽIEA, LATVALE, SORDA i svih ostalih.

Uoči pretposlednjeg ispita „Baranowo“, OT TANAK je imao prednost od oko 19 sekundi i mnogi su već predvidjali njegov konačni trijumnf. Ali. onda je sudbina presudila. Pri punoj brzini „fiesta“ je skliznula sa puta i oštećen je prednji deo. TANAK je izgubio velikih 35 sekundi pa je MIKELSEN izbio na čelo. Poslednji kratki ispit od 8.5 kilometra, POWER STAGE, bi je formalnost a TANAK je čak jedva stigao do cilja i teškom mukom sačuvao drugo mesto u krajnjem poretku relija. Na cilju nije mogao da izgovori ni jednu jedinu reč  a on i njegov suvozač su sasvim izvesno sa suzama završili za njih toliko ipak  negativan reli. Srećni pobednik ANDREAS MIKELSEN je rekao:

„Napinjali smo tokom celog vikenda, dali smo sve od sebe, srećan sam. Žao mi je OTA. Rekao sam mu pre ovog posldnjeg ispita da znam kako mu je. To se meni dogodilo u Švedskoj“.

ANDREAS MIKELSEN ima 28. godina i pobeda u POLJSKOJ mu je tek druga u WRC karijeri.

Na poslednjem POWER STAGE ispitu, koji za prvu trojicu donosi dodatne bodove plasirali su se OŽIE, LATVALA i NOJVIL a na podijumu  73.RELIJA POLJSKA nšli su se 1.MIKELSEN 2. TANAK ( + 26.2 ) i
3. PADON ( + 28.5 ).

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije