WRC, Neste rally Finland 2016 – Mik sigurno vodi,Ožie razočarao

29. јул, 2016. #

Upravo je okončan i drugi dan poznatog i veoma starog FINSKOG RELIJA koji beleži čak 66. izdanje. Posle 12 održanih specijalnih ispita i dalje je na prvom mestu Irac KRIS MIK, vozač „sitroena ds3 WRC“ i najbolji član ABU DHABI TOTAL WORLD RALLY TEAM-a.

KRIS MIK vozi za sada bez greške ili bolje rečeno bez velike greške kakvu je na 10. ispitu načinio svetski prvak, Francuz SEBASTIJEN OŽIE. U trenucima kada je zauzimao treće mesto u generalnom, iza MIKA i LATVALE, OŽIE je pri punoj brzini izleteo van staze i izgubio ogromnih 16 minuta, a na cilju je rekao..
„Napravio sam glupu grešku, gledaoci nisu mogli brže da me izvuku na put“. Posle današnjih ispita OŽIE je na 18. mestu sa 16.53.3 minuta zaostatka za vodećim.

FINSKI RELI je već godinama poznat kao jedan sa najbržim ispitima. Danas su prosečne brzine bile preko 140 km. na sat a pre nekoliko godina je taj prosek bio znatno veći i svakako opasniji, što je organizatore primoralo da biraju „mirnije“ makadamske puteve.

Reli je počeo pobedom sjajnog Estonca OT TANAKA ( isto,prvo vreme je ostvario i MIKELSEN ), usledio je na drugom ispitu trijumf MIKA, potom je najbrži bio LATVALA a onda opet TANAK. Onda je TANAK napravio grešku, izokretao se na stazi,potrošio  30-tak sekundi i izgubio do tada odličnu poziciju. Oštru i neizvesnu borbu vode NOJVIL i MIKELSEN i bore se za mesto na podijumu.

Ovaj dan je okončan gradskim ispitom „harju 2“, onako kako je i počeo sinoć. Ispit je zanimljivo trasiran, vodi periferijom gradića a ima i asfalta i malo zemljane podloge. Sadrži i jednu prepreku zarad smanjenja brzine, takozvanu „šikanu“ koja je kreirana i sagradjena uz pomoć dva mamutska traktora, oko kojih se prolazi kao kroz „S“ krivinu. Poslednji ispit ovog dana je dobio MIKELSEN.

U kategoriji WRC 2, vode Finci LAPI i SUNINEN.

U subotu su na redu još 8 ispita, u nedelju 4. Subota počinje najdužim i najpoznatijim ispitom OUNINPOHJA, od 33 km. Vozi se dva puta a na tom ispitu, posle pravca i velikog prevoja, svi automobili bukvalno LETE pa je zbog te specifičnosti taj brzinacje jedan od najpoznatijih na svetu.

Plasman posle 12 brzinskih ispita :

1. Kris Mik
2. Jari Mati Latvala + 18.1
3. Tijeri Nojvil  + 44.3
4. Andreas Mikelsen + 45.4
5. Kregt Brin  + 53.8
6. Hajden Padon + 58.2
7. Mads Ostberg  + 1.02.9
8. Ot Tanak + 1.14.4
9. Erik Kamili  + 1.22.6
10. Esapka Lapi   + 2.04.8

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije